Norge fortsetter som gjesteland i G20

Tirsdag 3. desember annonserte Sør-Afrika at Norge fortsetter som gjesteland under deres formannskap i G20. Norge har også i år vært gjesteland i G20, etter invitasjon fra Brasil.

– Som gjesteland i G20 har vi det siste året kunnet påvirke spørsmål som er viktige for Norge. Vi har blant annet arbeidet for å fremme det grønne skiftet, inkludert norske løsninger innen karbonfangst- og lagring. Vi har også markert oss på spørsmål knyttet til bærekraftig havforvaltning og samarbeid om antikorrupsjon. Sør-Afrika viser oss stor tillit ved å invitere oss til å bidra til G20-arbeidet også neste år. Det er en anerkjennelse av Norges globale innsats, og et uttrykk for vårt gode samarbeid med Sør-Afrika gjennom mange år, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

– Verden har de siste årene blitt mer ustabil og farligere. Det er viktigere enn på lenge at vi hegner om og bidrar på de internasjonale arenaene som fungerer godt. G20 er en slik arena. Mange land stoler på Norge og derfor kan vi bidra til å gjøre en forskjell, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

G20 består av de 19 største og viktigste økonomiene i verden, EU og Den afrikanske union (AU). G20-landene har gjennom årene hatt en viktig rolle i å håndtere globale kriser, drive viktige internasjonale prosesser og ta tak i globale utfordringer som fattigdom, klima og globalt styresett.

Medlemslandene representerer totalt 80 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt, 75 prosent av verdenshandelen og rundt 2/3 av verdens befolkning. Arbeidet i G20 påvirker Norge direkte fordi vi eksporterer og importerer mange varer og tjenester til og fra G20-landene, og har store grensekryssende investeringer med disse landene. G20 er også pådriver for å utvikle rammebetingelser og regelverk som er viktige for Norge. Derfor er forumet også sentralt for å fremme norske interesser.

– Reduserer polarisering og fremmer stabilitet
G20 har vært pådriver for utvikling av finansmarkedsregulering og internasjonalt skattesamarbeid. De har bidratt til å gjøre norske banker tryggere og har gitt et mer rettferdig og stabilt internasjonalt skattesystem med nye verktøy mot skatteparadiser og terrorfinansiering.

– Vi ser på invitasjonen fra Sør-Afrika som en anerkjennelse av den konstruktive rollen Norge har spilt som gjesteland i år hvor sult, ulikhet og internasjonale skattespørsmål har stått sentralt. Norge er et av de fremste landene i verden når det kommer til omfordeling, og vi har et skattesystem med bred skattebase og en utforming som gir grunnlag for å løfte fellesskap. Jeg ser frem til fortsatt gode og interessante diskusjoner om beskatning. Gjennom G20 kan Norge bidra til å finne løsninger som reduserer polarisering og fremmer stabilitet, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

I en stadig mer globalisert verden er samarbeid på tvers av landegrenser avgjørende for økonomisk stabilitet og vekst.

– En stabil verdensøkonomi er særlig viktig for et lite land som Norge. Ved å delta i G20 kan vi bidra til et godt økonomisk samarbeid i verden, men også til å sikre at interessene til små åpne økonomier blir hørt. Et godt internasjonalt samarbeid gjør det lettere å skape gode og stabile vilkår for små og store norske bedrifter. G20 utvikler felles politikk som påvirker investeringsklimaet og dermed våre sparepenger i Statens pensjonsfond utland. G20 vil også være en arena der vi kan være med og håndtere de nye utfordringene vi står overfor i internasjonal handel, sier finansministeren.

Norge og Sør-Afrika har hatt et tett og godt samarbeid gjennom flere tiår. Blant annet ledet vi i fellesskap det globale samarbeidet for å akselerere utvikling, produksjon og rettferdig tilgang til vaksiner, i initiativet kalt ACT-A under covid-19. Norge og Sør-Afrika har også samarbeidet tett om likestillingsspørsmål, FN-reform og fred og forsoning.