Norge gir 1,7 milliarder til Syria-krisen

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

– Den forverrede humanitære situasjonen i Syria er kritisk. Norge vil bidra med om lag 1,7 milliarder kroner til de som er rammet av krig, jordskjelv og økte matvarepriser i Syria, Libanon, Jordan og Tyrkia, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

EU-kommisjonen arrangerer i dag konferanse om humanitær bistand til Syria og nabolandene. Statssekretær Erling Rimestad deltar på vegne av Norge.

– Allerede før jordskjelvet i februar i år hadde mer enn 15 millioner syrere akutt behov for humanitær hjelp. Jordskjelvet har gjort tallet enda høyere, sier Huitfeldt.

I løpet av de siste tolv årene har Norge bidratt med over 18 milliarder kroner til Syria-krisen. Støtten går til FN, Røde kors-bevegelsen og norske og internasjonale organisasjoner for både humanitær innsats og stabilisering. Norge er blant de største giverne til befolkningen i Syria og regionen, spesielt til flyktninger og de som er på flukt i eget land. 

Norge vil fortsette dreiningen av bistanden mot mer humanitær rehabilitering som er avgjørende for menneskers liv og helse. Gjennom å støtte inntektsskapende arbeid og rehabilitering av landbruk og vanningsanlegg bidrar Norge til at mennesker i Syria og nabolandene kan klare seg selv. Helse- og utdanningstjenester må bygges opp, og vann- og kloakksystemer må repareres så de ikke bryter sammen. I Syria og mange av nabolandene er det også store behov for å fjerne eksplosiver og andre farlige gjenstander etter krigen.

– Norge støtter FNs spesialutsendings viktige arbeid for en fred i Syria. Bare en inkluderende politisk løsning kan få slutt på konflikten og lidelsene til det syriske folket, sier Huitfeldt.

Syrias naboland – spesielt Libanon, Jordan og Tyrkia – har ifølge FN tatt imot omkring fem millioner syriske flyktninger. Tilstrømmingen av så mange flyktninger har vært en stor utfordring for disse landene. Det meste av norsk bistand til Syria-krisen går til befolkningen i Syria. Resten går til å dekke behov blant flyktningene i nabolandene.