Norge innfører nye retningslinjer for eksportfinansiering av fossil energi

Fra neste år vil ikke lenger Eksfin finansiere nye olje- og gassprosjekter uten renseteknologi. Det kommer frem i nye retningslinjer fra regjeringen.

Norge sluttet seg til erklæringen «Statement on international public support for the clean energy transition» under klimatoppmøtet i Dubai i desember 2023. Nå er retningslinjene for gjennomføring klare, og de innebærer endringer i hvilke prosjekter Eksportfinansering Norge (Eksfin) kan finansiere.

– Regjeringen er opptatt av at virkemiddelapparatet skal bidra til den grønne omstillinga. De nye retningslinjene er et skritt videre i den retninga, samtidig som vi støtter omstillingen av den viktige leverandørindustrien vår. Når mange land trekker i samme retning får dette stor betydning, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

Formålet med erklæringen er å rette offentlig finansiering bort fra fossil energi og mot ren energi. Den er undertegnet av 41 land og institusjoner, inkludert UK, Tyskland, Frankrike og USA.

– Omstillinga fra fossil til fornybar energi er godt i gang både i Norge og internasjonalt, men må gå mye raskere hvis vi skal klare å nå klimamålene vi har satt oss. For å få opp farten trengs virkemidler som også treffer finansieringssiden. Dette gjelder hele verdikjeden - også leverandørindustrien, som har en viktig rolle å spille for grønn omstilling og utvikling av nullutslippsteknologi. Med disse retningslinjene sender vi et tydelig signal om at ny offentlig finansiering skal være i tråd med Parisavtalen og 1,5 graders målet, sier klima- og miljøvernminister Tore O. Sandvik (Ap).

Omstilling i leverandørindustrien

Tidligere utgjorde olje- og gassprosjekter, som for eksempel offshorefartøy, en stor del av Eksfin sin portefølje. I løpet av de siste ti årene har det imidlertid vært sterk vekst innenfor sektorer som fornybar energi, forsvar, fiskeri og havbruk, mens finansieringen til fossil energi har blitt vesentlig redusert.

I de nye føringene er det gjort unntak blant annet for prosjekter i leverandørindustrien, som kan være viktige for den grønne omstillingen. Dette gjelder for eksempel flerbruksfartøy.

Eksfin kan fortsatt finansiere salg og distribusjon olje og gass, når dette er viktig for å ivareta forsyningssikkerhet og sikre en rettferdig omstilling.

Endringene trer i kraft fra 1. januar 2025.

Norge jobber også for å innføre felles reguleringer for finansiering til fossil energi innenfor den internasjonale hovedavtalen for statlig eksportfinansiering i OECD (the Arrangement on Officially Supported Export Credits). Like regler er viktig av hensyn til både klima og like konkurransevilkår internasjonalt.

Les de nye CETP-retningslinjene her.