Norge inngår humanitære avtaler verdt 1,9 milliarder kroner årlig for rask, fleksibel og målrettet nødhjelp

Norge inngår seks nye strategiske partnerskapsavtaler med norske humanitære organisasjoner. Organisasjonene er Flyktninghjelpen, Norcap, Kirkens Nødhjelp, Norges Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Redd Barna. Avtalene gjelder i fem år.

– Behovet for nødhjelp er rekordstort, og den globale finansieringen av humanitært arbeid er mer usikker enn på lenge. I dag viser vi at Norge er en forutsigbar giver, som stiller opp i urolige tider. Organisasjonene er spydspissen i Norges humanitære innsats. Flerårige avtaler gjør organisasjonene raskt i stand til å hjelpe kriserammede mennesker i noen av de mest krevende områdene i verden, sier utviklingsminister Åsmund Aukrust.

Ifølge FN vil 300 millioner mennesker ha behov for humanitær hjelp i 2025. Målene for avtalene er å redde liv, lindre nød, og ivareta menneskelig verdighet og rettigheter i humanitære kriser. Samtidig skal ordningen sikre at mennesker i nød får beskyttelse i tråd med de humanitære prinsippene.

Den økonomiske rammen for avtalene er 1,9 milliarder kroner årlig over fem år. Norge opprettholder dermed en høy og forutsigbar finansiering til norske strategiske humanitære partnere

– Det humanitære arbeidet har aldri vært viktigere enn nå. Det er i Norges interesse å bidra til en mer stabil verden. Gjennom partnerskapet med de norske organisasjonene bidrar Norge til humanitær innsats i rundt 40 land. Organisasjonene gjør et godt arbeid for å stå opp for internasjonal rett, inkludert humanitærretten og at menneskerettighetene respekteres i kriser og konflikt. Dette er prinsipper og regler som utfordres og brytes verden over. Det skal Norge stå opp mot, sier Aukrust.   

For at bistandsmidlene skal brukes mest effektivt, har de strategiske partnerorganisasjonene blitt valgt basert på evne til rask levering, tilstedeværelse i konflikt- og kriseområder, samt høy kompetanse og relevans for målene i Norges humanitære strategi.

Utlysning og vurderinger ble gjort av Norad, på oppdrag fra Utenriksdepartementet. De strategiske partnerskapene var en ny ordning i 2020 og ble besluttet videreført for perioden 2025-2029. Det var totalt 13 søkere. Avtalene vil bli ferdigstilt og signert i løpet av de kommende ukene.

Bakgrunnsinformasjon

Flyktninghjelpen

I partnerskap med Flyktninghjelpen skal Norge bidra til å beskytte mennesker som er drevet på flukt fra sine hjem i noen av verdens verste krigs- og konfliktområder og fremme respekt for deres rettigheter. Flyktninghjelpen bistår rundt 10 millioner mennesker i 40 land og får hjelpen frem der nøden er størst.

Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp er vår viktigste partner for å beskytte mennesker mot eksplosiver og våpen. I 2023 bidro Norsk Folkehjelp til at 34 993 eksplosiver ble funnet og ødelagt. Dette skaper tryggere lokalsamfunn og grunnlag for utvikling. Norsk Folkehjelp når også mennesker rammet av humanitære kriser i sitt arbeid innen matsikkerhet og beskyttelse mot kjønnsbasert vold, og har lang erfaring i å jobbe med lokale organisasjoner og med lokalt ledet humanitær respons.

NORCAP

NORCAP er Flyktninghjelpens utsendte bistandseksperter. Gjennom NORCAP møter vi FN og andre partneres behov for høyt kvalifisert nøkkelpersonell på det humanitære området. NORCAP utvikler også nye prosjekter som bidrar til å forbedre og effektivisere humanitært arbeid.

Norges Røde Kors

Norges Røde Kors redder liv og lindrer nød ved å gi sårbare mennesker i krig og konfliktsituasjoner helsetjenester, og bidrar til beskyttelse av sivile. Sentralt er også deres arbeid for etterlevelse av internasjonal humanitær rett globalt. I 2023 bidro blant annet det strategiske samarbeidet til at tre millioner sårbare mennesker fikk primærhelsetjenester, og at mer enn 7500 mennesker, inkludert våpenskadde, fikk sykehusbehandling.

Kirkens Nødhjelp

Kirkens Nødhjelp bidrar i arbeidet mot seksuell og kjønnsbasert vold, samt livreddende vann- og sanitærtjenester. I 2023 nådde Kirkens Nødhjelp over 82,000 overlevende av seksuell- og kjønnsbasert vold med spesialiserte tjenester.

Redd Barna

Redd Barna er en viktig aktør i det humanitære arbeidet innenfor beskyttelse av barn og utdanning i krig og konflikt. Deres policyarbeid på beskyttelse av barn, bl.a. i arbeidet med erklæringen om trygge skoler, er svært viktig for Norge. Gjennom tidligere støtte har Redd Barna Norge nådd 105 549 individer, hvorav 93 713 var barn med humanitær bistand. Støtten har bidratt til at 50 807 barn har tilgang utdanning, 33,196 barn med beskyttelses behov ble støttet.

Tilbakemeldingsskjema

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for ditt svar!

Det er ikke deg, det er oss.

Det oppsto en uventet feil med serveren. Prøv igjen senere.