Norge med på viktig internasjonalt metan-initiativ

Dette innholdet er mer enn 3 år gammelt.

Nesten 90 land går sammen for å redusere de globale metanutslippene med 30 prosent innen 2030. Norge skal bidra med erfaringer fra kutt i utslipp fra avfall og petroleum, og vil samtidig redusere nasjonale metanutslipp i årene framover.

USA og EU har tatt initiativ til en styrket global innsats for å redusere verdens utslipp av metan. Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på annonseringen under klimaforhadnlingene i Glasgow (COP26) tirsdag 2. november, sammen med USAs president Joe Biden og en rekke andre statsledere.

Viktig å kutte metanutslipp

Metan har 28 ganger så stor klimapåvirkning i atmosfæren som mer effektiv klimagass  CO2, og metanutslipp har allerede bidratt til 0,5 graders oppvarming.

- Konsentrasjonen av metan i atmosfæren øker nå raskere enn noen gang siden 1980. Vi er nødt til å gjøre noe med disse utslippene for å holde oss innenfor en oppvarming på 1,5 grader, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Norge har redusert metanutslipp med 25 prosent

Norge har allerede redusert metanutslippene med omtrent 25 prosent fra 1990 til 2019, mye på grunn av tiltak i avfallssektoren og olje- og gassektoren.

Norge bidrar også i internasjonale arbeid for å redusere utslipp av metan, særlig gjennom deltakelse i Koalisjonen for klima og ren luft (CCAC) og Arktisk råd.

- Norge har gjort mye for å redusere metanutslipp allerede, særlig fra avfall og olje og gass. Vi skal fortsette å redusere metanutslippene våre i årene framover. I tillegg sitter vi på en del lærdom som er nyttig for andre land, sier Barth Eide.

Lønnsomme tiltak

- I en rekke andre land kan man få til store reduksjoner av metan med lønnsomme tiltak, som å tette lekkasjer i olje- og gassproduksjon. Denne erklæringen setter søkelys på nettopp dette, sier Barth Eide.

Metan-initiativet som lanseres i dag, trekker fram at tilgjengelige og kostnadseffektive metantiltak har potensial til å redusere forventet oppvarming med 0,2 grader innen 2050.

Tiltakene har samtidig viktige tilleggsgevinster, som bedret folkehelse og avlinger.

Tilbakemeldingsskjema

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for ditt svar!

Det er ikke deg, det er oss.

Det oppsto en uventet feil med serveren. Prøv igjen senere.