Norge nedgraderer diplomatiske forbindelser med Afghanistan

– Vi har gjort det klart overfor Taliban at det er uaktuelt å si ja til en ny afghansk ambassadør til Oslo. Vi trenger kontakt, og Norges engasjement for Afghanistan skal fortsette. Men vi nedgraderer det diplomatiske forholdet, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Det har den siste tiden kommet flere innskrenkinger av menneskerettighetene i Afghanistan. Talibans såkalte morallov gir strenge regler for hvordan afghanske kvinner og menn kan oppføre seg, og senest denne uka kom signaler om nye innstramminger som rammer spesielt kvinner og jenter hardt. 

De facto myndighetene avsluttet tidligere i år tjenesten til de daværende diplomatene ved den afghanske ambassaden i Oslo. Utenriksdepartementet strammer nå inn den diplomatiske relasjonen til Afghanistan og har gjort det klart at det er uaktuelt å si ja til en ny ambassadør til Oslo dersom Taliban skulle ønske det.  

– Norge har hele tiden vært tydelige på at Taliban må ta vare på menneskerettighetene til det afghanske folk når de har tatt over styringen av landet. Det har den siste tiden kommet ytterligere restriksjoner som spesielt rammer afghanske kvinner og jenter. Derfor nedgraderer Norge de diplomatiske forbindelsene, sier Eide. 

Norge forsvarer og forholder seg til folkeretten som bærebjelken for forholdet mellom stater. Etter folkeretten kan Norge nekte å motta en ny afghansk ambassadør. 

– Norge har også gjort det klart at det ikke er aktuelt å akkreditere en norsk ambassadør til Afghanistan slik situasjonen er nå, sier Eide. 

Innstrammingen påvirker ikke Norges kontaktlinje overfor Taliban. Utenriksdepartementet ønsker å finne en løsning som også kan ivareta de konsulære behovene til afghanere i Norge, Danmark og Island, samt andre funksjoner som en ambassade har.  

– Dette er en konsekvens av den politiske utviklingen i Afghanistan, ikke et politisk linjeskifte. Vi skal fortsatt ha kontakt med de som faktisk har makta i Afghanistan, men ikke gjennom en ambassadør i Oslo. Kontakt er den eneste måten vi kan holde dem ansvarlig og arbeide for en bedre politisk kurs, blant annet for kvinners og jenters rettigheter. Dette er også et råd jeg får fra afghansk sivilsamfunn inne i landet, sier Eide. 

Diplomati er viktig også for kontakt med stater hvor vi er svært uenige med dem som faktisk styrer. Med denne nedgraderingen blir det bare aktuelt å motta en byråkrat for å håndtere konsulære saker, visum og andre presserende spørsmål. Utenriksdepartementet er i kontakt med både de afghanske de facto myndighetene og nærstående land for koordinering rundt utviklingen.