Norge oppretter ambassade i Senegal
Pressemelding | Dato: 10.04.2024 | Utenriksdepartementet
Høsten 2024 åpner Norge en ambassade i Dakar. Ambassaden skal dekke flere land i det fransktalende Vest-Afrika.
Det er første gang Norge oppretter ambassade i Senegal. Ambassaden skal også ivareta Norges forhold til Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger og Tsjad, hvor Norge ikke har ambassader.
– Det er i Norges interesse å være sterkere til stede i Vest-Afrika og Sahel og utvikle partnerskap med innflytelsesrike land i den delen av Afrika. Jeg er glad for at vi nå får norske diplomater på bakken. De skal jobbe for å styrke vårt partnerskap med Senegal og for stabilisering og utvikling i regionen, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
Fire utsendte diplomater skal bemanne stasjonen, sammen med lokalt ansatte medarbeidere.
Over en halv milliard i bistand til regionen
– Det er både viktig og riktig at vi nå styrker samarbeidet med Senegal. Landet er en viktig multilateral samarbeidspartner for Norge, blant annet i kampen mot klimaendringer, men også for matsuverenitet, demokrati og menneskerettigheter, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.
Norge investerer mye bistand i land i Sahel. I 2022 ga vi 569 millioner kroner til innsats i Mali, Burkina Faso, Niger og Senegal. Støtten gikk primært til konfliktforebygging, humanitær innsats og utdanning.
– I tillegg til å styrke vårt partnerskap med Senegal, ønsker vi å sørge for at vi har de beste analysene av hva som skjer på bakken i regionen. Dette er en region med betydelige behov og glemte kriser. Gjennom både humanitær innsats og langsiktig utviklingsbistand, vil vi bidra til å redde liv, styrke matsikkerhet og bærekraftig utvikling i regionen, sier Tvinnereim.
Norge oppdaterer nå sin strategi for Sahel-regionen
Etter at sikkerhetssituasjonen i nabolandet Mali gjorde det nødvendig å stenge Norges ambassade i Bamako, har regjeringen vurdert hvordan den best kan følge opp arbeidet for fred og utvikling i regionen. Norge er i ferd med å gjennomgå sin Sahel-strategi. Målet for den norske støtten vil være å bidra til en stabil region som er i stand til å nå FNs bærekraftsmål og håndtere sikkerhetstrusler. Strategien vil spesielt omhandle områder som humanitær respons og bærekraftig utvikling, sammen med fredsbygging og stabilisering, men også temaer som demokrati og likestilling.
Nylig viste en uavhengig evaluering av norsk bistand i Sahel-regionen at den førte til bedre matsikkerhet, men at Norge kan få til mer gjennom bedre koordinering.
Fakta om utenrikstjenesten
- Utenrikstjenesten består av i overkant 810 ansatte i Utenriksdepartementet i Oslo i tillegg til 610 utsendte diplomater og rundt 1 100 lokalt ansatte ved utenriksstasjonene.
- I dag har Norge 95 utenriksstasjoner.