Norsk trening av ukrainske soldater redder liv – nå rulles stressmestringsprogrammet ut i flere land og til norske vernepliktige
Nyhet | Dato: 19.09.2024 | Forsvarsdepartementet
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) besøkte Operasjon Gungne ved Værnes Garnison 19. september. Her fikk Gram innsikt i deler av treningsopplegget ukrainske soldater får av Heimevernet. – Foreløpig har 500 ukrainske soldater fått opplæring av Forsvaret i stressmestringsprogrammet Operativ Resilienstrening, og nå starter vi opplæring av norske soldater i det samme, hvor vi tar inn læring fra ukrainske soldaters erfaring med å bruke programmet ved fronten i Ukraina, sier forsvarsministeren.
Ukraina har store militære behov, og rekruttering og trening av personell er høyt prioritert. Samtidig er rullering og videreutdanning av personell som har stått ved fronten over lang tid helt sentralt for den videre forsvarskampen.
Trening av ukrainske soldater gjennom flere treningsmisjoner
Norske instruktører gir grunnleggende soldatutdanning og spesialisttrening i Norge og andre land. Norge bidrar også i noen tilfeller med personlig utrustning og materiell til ukrainsk personell under opplæring.
– Forsvarets støtte til trening og opplæring er ikke bare viktig for Ukraina, men gir også nyttig erfaring for de norske instruktørene, og gir læring vi kan ta med i videreutviklingen av vårt eget forsvar, sier Bjørn Arild Gram.
De største treningsmisjonene Norge deltar i er Operasjon Gungne på Værnes og Operasjon Interflex i Storbritannia. Norge bidrar også til trening gjennom blant annet EUs treningsmisjon EUMAM.
Operasjon Gungne startet i april 2023 og ledes i det daglige av Trøndelag heimevernsdistrikt. Mange av soldatene som deltar i denne utdanningen har stridserfaring fra fronten i Ukraina og får ytterligere spisset sine ferdigheter med treningen i Norge.
– Siden Forsvaret begynte treningen av ukrainske soldater i 2022 har vi bidratt til utdanning av om lag 7.400 ukrainske soldater. I 2024 har vi omtrent 800 norske instruktører som bidrar til opplæringen. Norge har også donert vinterbekledning til om lag 42.000 ukrainske soldater. Vi fortsetter trening av ukrainske soldater også neste år, sier Gram.
Stressmestringsprogram redder liv
Operativ Resilienstrening (ORT) er utviklet for å styrke soldaters mentale robusthet i møte med utfordringene ved moderne krigføring. Programmet er skreddersydd for å møte de unike psykiske og fysiske belastningene dagens soldater opplever, spesielt på fronten i Ukraina.
– 500 ukrainske soldater har per i dag fått opplæring av Forsvaret i trening av stressmestring, 400 ukrainske soldater gjennom operasjon Gungne i Trøndelag og 100 gjennom EUMAM-trening i Tyskland. Dette er ofte erfarne krigere fra kampoperasjoner, og tilbakemeldingene vi får fra fronten er meget gode. Programmet redder liv, sier forsvarsministeren.
Heimevernet og Forsvarets sanitet har fått tilbakemeldinger på at sanitetssoldatene som er utdannet på Værnes gjennom operasjon Gungne blir bedre til å hjelpe andre soldater som har vanskeligheter med å fungere på grunn av mental stress.
– Det norske forsvaret har fått mye nyttig lærdom fra ukrainerne som har erfaring fra å stå i krig og takle stress, og Forsvaret bruker læringen når de nå er i innledende fase av å innføre stressmestringsprogrammet i Forsvaret. Neste uke starter Forsvaret med å innføre deler av programmet i det norske forsvaret. Jeg er veldig stolt av jobben som gjøres for å trene opp ukrainske soldater av Forsvaret, og det er nå gledelig at erfaringene som gjøres kan dras nytte av i opplæringen av egne soldater, avslutter Gram.