Innfører krav om nullutslipp i verdensarvfjordene

Regjeringen innfører krav om nullutslipp i verdensarvfjordene fra 1. januar 2026 for turistskip og ferger. Regjeringen vil også bidra med finansiering til landstrømsanlegg i Flåm.

– Målet er å ta vare på de spektakulære fjordene og skape bærekraftig turisme. Kravet om nullutslipp vil bidra til teknologiutvikling, lavere utslipp og sikre verdensarvfjordene som attraktive turistmål, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Krav om nullutslipp gjelder i første rekke turistskip og ferger under 10.000 bruttotonn. Her vil kravene gjelde fra 1. januar 2026. For større skip vil kravet gjelde fra 1. januar 2032.

Vestnorsk fjordlandskap er et av åtte norske områder på Unescos verdensarvliste, som Norge dermed har forpliktet seg til å forvalte på beste måte.  Verdensarvfjordene omfatter de fem fjordene, Nærøyfjorden, Aurlandsfjorden, Geirangerfjorden, Sunnylvsfjorden og Tafjorden, Cruisenæringen bidrar til verdiskapning langs kysten, men medfører samtidig store klimagassutslipp og forurensing som påvirker verdensarvfjordene. Innføringen av krav om nullutslipp vil både være teknologidrivende og bidra til utviklingen av nullutslippsløsninger, som vil komme hele næringen til gode.

Stortinget har vedtatt at det skal innføres krav om nullutslipp for turistskip og -ferger innen 2026, samtidig som verdensarvfjordene skal sikres som anløpshavn. Det er derfor nødvendig med en gradvis innfasing av kravet, siden det ikke eksisterer tilstrekkelig teknologi for de største skipene ennå. Stortinget vedtok også at staten skal sikre etablering av landstrøm i Flåm og regjeringen vil bidra med finansiering til dette.

– Det har vært viktig for meg å finne en løsning som følger opp Stortingets vedtak om nullutslipp i verdensarvfjordene, stimulerer teknologiutvikling, tar hensyn til reiselivet i anløpshavnene og gir tilstrekkelig forutsigbarhet for næringen. Dette mener jeg vi nå har lyktes med, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

For å oppfylle nullutslippskravet kan skipene bruke biogass. Det vil stilles krav til bruk av landstrøm der dette er tilgjengelig. For å ivareta fylkeskommunens rutetilbud vil fylkeskommunens rutebåt inntil videre få unntak fra nullutslippskravet.

Klima- og miljødepartementet vil fremover arbeide med implementeringen av kravene i regelverket.   

Verdensarven Vestnorsk fjordlandskap omfatter delområdene Geirangerfjorden og Nærøyfjorden og er et av drøye 1000 områder på Unescos verdensarvliste. Se ytterligere informasjon på Riksantikvaren og UNESCO World Heritage Centre sine nettsider Vestnorsk fjordlandskap - Riksantikvaren UNESCO World Heritage Centre - World Heritage List