Nullutslippskrav til passasjerskip i verdensarvfjordene
Nyhet | Dato: 14.04.2025 | Klima- og miljødepartementet
På vegne av Klima- og miljødepartementet har Sjøfartsdirektoratet fastsatt krav om nullutslipp fra turistskip- og ferger i verdensarvfjordene.
– Dette er et viktig gjennombrudd for verdensarvfjordene våre. Kravet om nullutslipp vil bidra til teknologiutvikling og lavere utslipp, og samtidig sikre de spektakulære verdensarvfjordene som attraktive turistmål, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Hva betyr dette i praksis?
- Fra 1. januar vil nullutslippskravet gjelde for alle passasjerskip under 10 000 bruttotonn.
- For større passasjerskip gjelder samme krav fra 1. januar 2032.
- Som et alternativ kan passasjerskip bruke biogass, men denne må holdes adskilt fra fossilt drivstoff helt frem til den fylles på skipet (bunkres), altså under prosessen der drivstoffet lastes ombord.
- Skipene må bruke landstrøm der det er tilgjengelig.
Beskytter fjordlandskap på verdensarvliste
Kravene vil gjelde for de fem verdensarvfjordene Nærøyfjorden, Aurlandsfjorden, Geirangerfjorden, Sunnylvsfjorden og Tafjorden. Dette er en del av Vestnorsk fjordlandskap som er et av åtte norske områder på Unescos verdensarvliste. Norge har dermed forpliktet seg til å forvalte fjordene på beste mulige måte.
Stortinget har vedtatt at det skal innføres krav om nullutslipp for turistskip og ferger innen 2026, samtidig som verdensarvfjordene skal sikres som anløpshavn. For å sikre videre anløp og siden det ikke eksisterer tilstrekkelig teknologi for de største skipene ennå, blir nullutslippskravene innført gradvis.
Stortinget vedtok også at staten skal sikre etablering av landstrøm i Flåm. Regjeringen har derfor bevilget 100 millioner kroner i støtte til Aurland Hamnevesen i statsbudsjettet for 2025, som Enova har fått et særskilt oppdrag om å administrere.
Forskriften er tilgjengelig her: Manus endring av miljøsikkerhetsforskriften.docx