Regjeringen legger frem strategi for godt kosthold og ernæring hos eldre
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet
Nyhet | Dato: 06.05.2021
Feil- og undernæring blant eldre er et omfattende problem. Nå lanserer regjeringen en ny strategi, som skal bidra til bedre kosthold og gode måltidsopplevelser hos eldre som bor på sykehjem og eldre som mottar hjemmetjenester.
– Mange eldre spiser for lite og feil mat. Derfor er det ekstra viktig at de får sunn og velsmakende mat i en hyggelig ramme, og at de selv får være med å velge hva de skal spise, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.
Den nye strategien har tre innsatsområder:
- systematisk ernæringsarbeid
- tilstrekkelig og riktig kompetanse
- en mat- og ernæringsoppfølging som er tilpasset brukernes individuelle behov og ønsker
Til tross for flere enkeltstudier, finnes det i dag ingen nasjonal oversikt over eldres kosthold. Regjeringen vil derfor be Helsedirektoratet om å kartlegge hva slags mattilbud de eldre har og hvordan sykehjem og hjemmetjenesten følger opp eldres ernæringsstatus.
– Dette vil gi oss nyttig kunnskap som gjør det mulig å komme med målrettede tiltak. Når eldre går ned i vekt blir helsen og livskvaliteten ofte dårligere, og de får enda større behov for helse- og omsorgstjenester. Alle er tjent med at vi snur denne utviklingen, sier Høie.
Tilsyn har avdekket at mange kommuner jobber for lite systematisk med eldre og ernæring. Dette kan gå utover pasientsikkerheten. I den nye strategien oppfordrer derfor regjeringen kommunene til å utvikle egne ernæringsstrategier.
– Det er veldig viktig at kommunene jobber systematisk på dette området. Ved fortløpende å følge opp eldres ernæringsstatus, kan man fange opp dem som er i fare for å bli feil- eller underernært, og sette inn nødvendige tiltak før det går for langt, sier Høie.
Strategien presenterer følgende nye tiltak:
- Nasjonal kartlegging av mat- og ernæringsoppfølgingen Helsedirektoratet vil få i oppdrag å gjennomføre en nasjonal kartlegging av mattilbudet og ernæringsoppfølgingen blant ledere og ansatte i sykehjem og hjemmetjenester.
- Utvikle og implementere lokale ernæringsstrategier
Regjeringen vil oppfordre kommunene til å utvikle og implementere egne ernæringsstrategier. - Samle, videreutvikle og spre gode eksempler på god ernæringspraksis
Helsedirektoratet vil få i oppdrag å samle, videreutvikle og spre gode eksempler fra kommuner som jobber systematisk med mat og ernæring. - Modellutviklingsprogram "klinisk ernæringsfysiolog som ressurs"
Regjeringen skal gjennomføre modellutviklingsprogrammet "klinisk ernæringsfysiolog som ressurs for omsorgstjenesten", som blant annet vil inkludere kvalitetssikring av mattilbudet og tverrfaglige team. - Matfaglig kompetanse og matverter
Helsedirektoratet vil få i oppdrag å utrede tiltak både for å styrke den matfaglige kompetansen i omsorgstjenesten generelt og tiltak for økt bruk av matverter spesielt. - Nasjonale kostholdsundersøkelser
FHI har ansvar for de nasjonale kostholdsundersøkelsene, som inkluderer befolkningen opp til 79 år. FHI vil få i oppdrag å vurdere muligheten for at gruppen eldre over 80 år kan inkluderes i de kommende undersøkelsene. - Nasjonale faglige råd om kosthold til eldre
Helsedirektoratet vil bli bedt om å vurdere å utvikle egne faglige tilpassede råd om kosthold til eldre. - Samarbeid med ulike aktører for økt mangfold, valgfrihet og fleksibilitet
Helsedirektoratet vil få i oppdrag å kartlegge hvordan kommunene kan samarbeide med ulike aktører, inkludert helsenæringen, for å møte den enkeltes mat- og ernæringsbehov. - Kompetanse- og innovasjonsprosjekter for mat- og måltidsfelleskap
Det er etablert et kommunalt kompetanse- og innovasjonstilskudd, der formålet er å støtte kompetanseheving og innovasjonstiltak også når det gjelder mat og måltider. - Les regjeringens strategi for godt kosthold og ernæring hos eldre: God og riktig mat hele livet
– Mat og det å snakke med andre gir trivsel og samhold, man føler at man lever, rett og slett! Det seier leder Mona Magnussen på Sogn frivillighetssentral i Oslo. Se video fra frivillighetssentralen, der eldre møtes flere ganger i uken for å spise samman med andre.