Ny forsendelse av frø til Svalbard Globale frøhvelv
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 02.06.2021
Denne uken ble mer enn 30 000 nye frøposer fra fem kontinenter sikret i frøhvelvet på Svalbard. Det er den største frødeponeringen siden pandemien ble bekreftet.
– 2021 er FNs internasjonale år for Frukt og grønt. Da passer det godt at tusenvis av nye frøprøver av mer enn 50 grønnsaksarter sendes for sikkerhetslagring på Svalbard. Å hindre tap av biolgoisk mangfold innen en så viktig næringskilde som grønnsaker er avgjørende for at vi skal kunne tilpasse fremtidens jordbruk til nytt klima, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
Til tross for den pågående pandemien har syv genbanker fra fem kontinenter sendt 85 bokser med 30 410 nye frøposer til Svalbard denne uken.
Saken fortsetter under bildene.
Tomatfrø og afrikanske spinatarter fra Verdens senter for grønnsaker
En av disse genbankene er det internasjonale senteret for jordbruksforskning på grønnsaker, The World Vegetable Center som har sitt hovedkvarter i Taiwan. De sender jevnlig nye frø til Svalbard for å sikre en bakcup av hele sin samling av grønnsaksfrø.
– Innen 2025, vil mer enn 90 prosent av vår samling på 65.000 frø, verdens største samling av grønnsaksfrø, være sikkerhetslagret på Svalbard sier Maarten van Zonneweld, genbankdirektøren i The World Vegetable Center. Denne gangen har de sendt 11 771 frø av hovedsakelig tomat, men også av chili og ulike spinat-lignende arter fra Afrika.
Durra fra Sudan
Sudans jordbruksforskningssenter (the Agricultural Plant Genetic Resources Conservation and Research Centre, APGRC) har sendt 351 frøposer for det meste med frø av ulike sorgum varianter som er lokalt viktig mat- og forplanter. – Sorgum utgjør største delen av vår frøsamling, og er en viktig plante for Sudan sier El Tahir Ibrahim Mohamed, direktøren av APGRC.
Amerikansk kål, bønner, meloner og tomater
Den amerikanske Seed Savers Exchange (SSE), en frivillig organisasjon som bevarer og deler ut mangfold av kulturelt viktige matplanter er også en av de genbanken som arbeider for å sikre sin frøsamling ved å sende sikkerhetskopier til Svalbard. Denne gangen har de sendt 130 frøposer, med frø av varianter av lokalt tilpasset kål, bønner, meloner og tomater.
Mange av frøene stammer fra lokale hageeiere og bønder, som har dyrket dette gjennom flere generasjoner. – Plantene er tilpasset lokalt klima og vil kunne være viktige for tilpasning til klimaendringene, sier Philip Kauth, direkteør for frøbevaring I SSE.
1 111 436 frø på Svalbard
Med denne deponeringen, sikrer Svalbard globale frøhvelv, verdens største samling av frø av landbrukets planter: 1 111 436 frøprøver. Neste gang frøhvelvet åpner sine dører for en ny frødeponering forventes å være i oktober.
Frøhvelvet eies av den norske stat og driftes gjennom et samarbeid mellom Landbruks- og matdepartementet, Global Crop Diversity Trust (Crop Trust) og Nordisk genressurssenter (NordGen).
Institusjoner som sendte frø for sikkerhetslagring på Svalbard i juni 2021:
- International Potato Center (Peru)
- World Vegetable Center (Taiwan)
- Agricultural Plant Genetic Resources Conservation and Resarch Centre, APGRC (Sudan)
- Center for Genetic Resources (Netherlands)
- Crop Research Institute (Czech Republic)
- International Center for Agricultural Research in Dryland Areas, ICARDA (Morocco/Lebanon)
- Seed Savers Exchange (USA)