Ny handlingsplan mot antisemittisme
Pressemelding | Dato: 11.11.2024 | Statsministerens kontor, Kommunal- og distriktsdepartementet
Regjeringen har i dag lagt fram en ny handlingsplan mot antisemittisme. – Det skal være trygt å være jøde i Norge. Vi står sammen med vår jødiske befolkning, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Handlingsplanen er en del av regjeringens arbeid med å forsterke og fornye innsatsen mot rasisme, hets og diskriminering på grunn av etnisitet og religion.
– Å motvirke antisemittisme krever langsiktig arbeid. Derfor legger nå regjeringen fram en ny handlingsplan mot antisemittisme – den tredje i rekken, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande.
Den jødiske minoriteten i Norge består av om lag 1500 personer. Situasjonen i dag er krevende for mange med jødisk bakgrunn. Krig og konflikt i Midtøsten påvirker omfanget av antisemittisme i Norge. Trusler, hatytringer og diskriminering har økt, og trusselnivået mot jødiske institusjoner er hevet.
– Antisemittisme er en trussel mot vårt fellesskap. Det er ikke jødenes ansvar alene å stå opp mot antisemittismen. Vi har alle et ansvar for å motarbeide hat og fordommer, og det ansvaret må vi ta, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Handlingsplanen skal både bidra til å bekjempe antisemittisme i storsamfunnet og til å trygge den jødiske minoriteten. Derfor består handlingsplanen både av tiltak som skal gi økt kunnskap om jødisk liv og antisemittisme, og tiltak for å styrke den jødiske befolkningens organisasjoner.
– Det er viktig for den jødiske minoriteten å ha robuste organisasjoner og ressurser til å skape møteplasser, spesielt for jødiske barn og unge, som ofte er eneste jødiske elev i sin klasse eller på sin skole, sier Sande.
Handlingsplanen er dynamisk, og det vil være mulig å legge til nye tiltak ved behov. Planen skal vare ut 2030.
Tre særskilte innsatsområder
De 22 tiltakene i handlingsplanen mot antisemittisme er fordelt på tre innsatsområder: «dialog og et velfungerende demokrati», «kunnskap og kompetanse» og «trygghet og sikkerhet».
Skolen har en viktig rolle for å forebygge rasistiske holdninger, og kunnskap om antisemittisme skal være en del av undervisningen i skolen. Blant tiltakene er både en styrking av freds- og menneskerettighetssentrene og en styrking av Dembra – Demokratisk beredskap mot rasisme, antisemittisme og udemokratiske holdninger.
Regjeringen skal legge fram en ny handlingsplan mot muslimfiendtlighet før jul, og en handlingsplan mot hets og diskriminering av samer på nyåret.
Flere trusler etter krigen i Midtøsten
I kjølvannet av krigen og konflikten i Midtøsten har det blitt flere trusler mot jødiske institusjoner her i landet. Antall anmeldelser med antisemittisme som motiv for hatkriminalitet har også mer enn doblet seg fra 2022 til 2023.
Da Handlingsplan mot antisemittisme 2021–2023 – en videreføring ble lagt fram, ble det etablert et nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet for støtte til alle politidistriktene. Kompetansemiljøet har fått økte ressurser som blant annet skal bidra til kompetanseheving om antisemittisme i politidistriktene.
Pressekonferansen 11. november 2024
Regjeringa legg fram ny handlingsplan mot antisemittisme
Se sendingen her