Ny handlingsplan mot hets og diskriminering av samer
Pressemelding | Nr: 2/25 | Dato: 14.01.2025 | Kultur- og likestillingsdepartementet, Statsministerens kontor
Regjeringen har i dag lagt frem den første nasjonale handlingsplanen mot hets og diskriminering av samer. Handlingsplanen er en del av regjeringens arbeid med å forsterke og fornye innsatsen mot rasisme, hets og diskriminering på grunn av etnisitet og religion.
Lansering av nasjonal handlingsplan mot hets og diskriminering av samer
Se sendingen her
– Vi aksepterer ikke hets mot samer i Norge. Vi skal ha et åpent og inkluderende samfunn, hvor det er trygt å være samisk. Hat og hets rammer ikke bare enkeltpersoner eller grupper, det rammer hele samfunnet vårt. Vi står sammen mot samehets, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
En rapport fra Amnesty viser at én av fire ytringer om samer på Facebook er negative. Den vanligste negative holdningen er at samer hindrer fremskritt og moderne utvikling. Kommentarer preget av negative holdninger og stereotypier økte med nesten 10 prosent som en direkte følge av diskusjonene om Fosen-saken.
– Samehets er en nasjonal utfordring. Å motvirke hets og diskriminering av samer krever langsiktig og koordinert innsats, derfor legger vi nå frem en handlingsplan med 32 tiltak, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.
Et viktig tiltak i handlingsplanen er utprøving av en egen veiledningstjeneste i Nord-Norge. Dette er et pilotprosjekt der Likestillings- og diskrimineringsombudet skal opprette en egen filial med særlig kompetanse på det samiske. Tjenesten skal være utadrettet, og et mål er at samer som opplever diskriminering får et sted å henvende seg for veiledning og bistand.
– I arbeidet med handlingsplanen har det vært viktig å snakke med, og høre på de det gjelder. I februar gjennomførte vi et stort innspillsmøte i Oslo, vi har også vært på Drag, i Tromsø, på Røros og i Kautokeino. Flere har påpekt at det føles tryggere å gå i kofte på kveldstid i Oslo enn i Tromsø, og at hetsen mot samer øker jo lengre nord man kommer. Vi har fått mange gode innspill som har gjort inntrykk - særlig fra de unge, sier Jaffery.
Sametinget har vært tett koblet på i arbeidet med handlingsplanen, og dette samarbeidet vil også være viktig ved oppfølging av handlingsplanen. Handlingsplanen skal være fleksibel og dynamisk, slik at det vil være mulig å justere og legge til nye tiltak underveis. Handlingsplanen skal vare til 2030, og vil bli evaluert i planperioden for å sikre at innsatsen gir ønskede effekter.
Mer om Regjeringens arbeid mot rasisme og diskriminering: