Ny handlingsplan mot muslimfiendtlighet

I dag har regjeringen lagt frem en ny handlingsplan med 30 tiltak mot muslimfiendtlighet. – Ingen skal være redde for å vise den de er, og det de tror på. Fiendtlighet mot muslimer skaper uro og frykt i samfunnet vårt. Og vi har alle et ansvar for å bekjempe dette, på alle nivåer og i alle sektorer, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Nett-tv Regjeringa legg fram ny handlingsplan mot muslimfiendtlighet

Se sendingen her

Se sendingen her

Handlingsplanen er en del av regjeringens arbeid med å forsterke og fornye innsatsen mot rasisme, hets og diskriminering på grunn av etnisitet og religion.

Statsministeren og kultur- og likestillingsministeren med handlingsplanen i hendene.
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery og statsminister Jonas Gahr Støre under lanseringen av handlingsplanen. Foto: Sebastian Brustad/KUD

– Et sterkt demokrati er bærebjelken i samfunnet vårt. Det blir sterkt når alle, uavhengig av etnisk eller religiøs bakgrunn, er med i fellesskapet vårt. Derfor må vi bekjempe muslimfiendtlighet, sier Støre.

– Handlingsplanen vi lanserer i dag viser en ambisjon, en prioritering, en kurs, og gir en oversikt over hva myndighetene – i samarbeid med andre aktører – kan og må gjøre for å redusere muslimfiendtlighet. Det er formålet, sier Støre.

22 prosent av den norske befolkningen har fiendtlige holdninger til muslimer og islam. Omtrent 31 prosent har utpregede fordommer mot muslimer. Dette viser en undersøkelse fra HL-senteret fra 2024. I tillegg viser en undersøkelse fra SSB at over halvparten av muslimer i Norge har vært utsatt for diskriminering det siste året.

– Å bli utsatt for fiendtlighet og fordommer er svært vondt og kan føre til mer polarisering. Regjeringen vil legge til rette for mer og bedre dialog mellom ulike grupper i samfunnet, og på den måten bidra til å bygge ned fordommer og fiendtlighet, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

Nå setter regjeringen i gang flere tiltak for å styrke kunnskapen og kompetansen om rasisme og diskriminering i samfunnet.

Tre særskilte innsatsområder

Handlingsplanen mot muslimfiendtlighet er den andre i rekken av handlingsplaner rettet mot rasisme og diskriminering av muslimer i Norge. De 30 tiltakene i handlingsplanen mot muslimfiendtlighet er fordelt på tre innsatsområder:

  • dialog og et velfungerende demokrati
  • kunnskap og kompetanse
  • trygghet og sikkerhet

Handlingsplanen omfatter også myndighetenes innsats mot muslimfiendtlighet utenfor Norge.

Muslimsk veiviserordning blant tiltakene

Et av tiltakene i handlingsplan mot muslimfiendtlighet går ut på å etablere en muslimsk veiviserordning. Ordningen skal knyttes til en opplærings- eller forskningsinstitusjon. Dette tiltaket ble også anbefalt av Ekstremismekommisjonen.

– Veiviserordningen skal gjenspeile mangfoldet i den muslimske befolkningen i Norge, og skal utvikles i dialog med bredden av muslimske trossamfunn og andre relevante aktører. Målgruppen er ungdom, og formålet med ordningen er å spre kunnskap om muslimer i Norge, og å motvirke stereotypier, fordommer og diskriminering, sier Jaffery.

Regjeringen skal også innhente mer kunnskap om befolkningens holdninger til muslimer og jøder, om muslimers levekår og livskvalitet, muslimers møte med kommunene og rasisme i idretten.

I tillegg skal Dembras (Demokratisk beredskap mot rasisme og antisemittisme) arbeid mot muslimfiendtlighet styrkes, og det foreslås å øke bevilgningene til tilskuddsordning mot rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer.

Samlet innsats mot rasisme og diskriminering

Regjeringen har nylig lagt frem en ny handlingsplan mot antisemittisme, og på nyåret skal det legges frem en handlingsplan mot hets og diskriminering av samer. De tre handlingsplanene skal også ses i sammenheng med handlingsplan mot rasisme og diskriminering som varer ut 2027. Samlet utgjør disse handlingsplanene regjeringens fornyede og forsterkede innsats mot rasisme og diskriminering.

Handlingsplanen mot muslimfiendtlighet er dynamisk, og det vil være mulig å legge til nye tiltak ved behov. Planen skal vare ut 2030.