Ny kunnskap om utenlandsk valgpåvirkning

Påvirkningsoperasjoner blir stadig mer sofistikerte. Teknologiutviklingen, sammen med mer komplekse og strategiske operasjoner kan peke mot en økt trussel for valgpåvirkning, også i Norge. Det er konklusjonen i en ny rapport om utenlandsk valgpåvirkning fra Forsvarets forskningsinstitutt.

I dag publiserer FFI en analyserapport om hvordan russiske og kinesiske påvirkningsnettverk omtalte Norge i perioden september 2023 til september 2024, og en trendrapport som går gjennom litteratur og casestudier for å beskrive hvordan valgpåvirkning arter seg i dag. De to rapportene er del av et treårig oppdrag Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) gjennomfører for Kommunal- og distriktsdepartementet.

– Folk i Norge skal være trygge på at valg gjennomføres på en sikker og tillitsvekkende måte. Rapportene fra FFI gir viktig og oppdatert kunnskap om hvordan valgpåvirkning kan skje i 2025. Dette er viktig kunnskap vi tar med oss videre når vi skal forberede og gjennomføre årets stortingsvalg, sier kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng.

Økt trussel for valgpåvirkning

FFI konkluderer med at trusselen for valgpåvirkning øker. Denne risikoen trekkes også frem i de åpne trussel- og risikovurderingene fra etterretnings- og sikkerhetstjenestene. ‘

Kunstig intelligens og mer avanserte spredningsmetoder preger utviklingen, i tillegg til at aktører som ønsker å påvirke valg har en mer strategisk forståelse for hvordan informasjonspåvirkning kan benyttes.

– Vi har heldigvis ikke opplevd at påvirkningsoperasjoner har påvirket norske valg, slik tidligere FFI-rapporter har vist. Det betyr ikke at vi skal lene oss tilbake, tvert imot må vi jobbe kontinuerlig og langsiktig for å sikre det norske demokratiet og norske valg, sier Stenseng.

Jobber bredt for å sikre valg mot uønsket påvirkning

FFI har, i samarbeid med analysebyråene Analyse & Tall og Common Consultancy, fått i oppdrag å kartlegge om det skjer forsøk på uønsket utenlandsk påvirkning i forbindelse med valg i 2023 og 2025, samt i mellomvalgåret 2024.

Rapportene vil følges opp av den tverrdepartementale arbeidsgruppen som jobber med å øke motstandsdyktigheten mot uønsket påvirkning av norske valg.

Arbeidsgruppen ledes av Kommunal- og distriktsdepartementet, og består av relevante departementer og underliggende virksomheter, som etterretnings- og sikkerhetstjenestene og Valgdirektoratet. Arbeidsgruppen vil legge frem en tiltaksplan for stortings- og sametingsvalget 2025 i løpet av våren.