Ny lov for å forebygge partnerdrap

Partnerdrapskommisjonen ble nedsatt 6. september 2024 for å undersøke partnerdrapssaker og lære av feil og forbedre forebyggende arbeid. I dag legger regjeringen frem forslag til en ny lov om Partnerdrapskommisjonens organisering og oppgaver, som blant annet gir kommisjonen tilgang til taushetsbelagt informasjon.

Kommisjonen skal gå igjennom hva som gikk galt i sakene som endte med partnerdrap. I svært mange partnerdrapssaker har offeret eller andre vært i kontakt med offentlige tjenester før drapet.

– Omtrent hvert fjerde drap i Norge blitt begått enten av offerets ektefelle, samboer eller kjæreste. I syv av ti partnerdrap er det registrert voldshendelser før drapet. Partnerdrapskommisjonen er viktig for å forstå hvordan vi kan stoppe drapene. På mange måter kan dette sies å være varslede drap, sier justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp).

Basert på undersøkelser av offentlige instansers arbeid i enkeltsaker, skal kommisjonen offentliggjøre anonymiserte rapporter med tilrådninger om forebyggende tiltak. Rapportene fra kommisjonen skal bidra til økt kunnskap om partnerdrap og i hvordan arbeid med forebygging av partnervold og partnerdrap kan forbedres.

– Jo mer vi lærer om partnerdrap, jo flere kan vi beskytte. Medlemmene av Partnerdrapskommisjonen er noen av våre fremste eksperter på vold i nære relasjoner. For at de skal få gjort en så god jobb som mulig, er det helt nødvendig at de får undersøke enkeltsaker og gis tilgang til taushetsbelagt informasjon, sier Mehl.

Når straffesaken er avsluttet, skal politiet låne ut straffesaksdokumentene til kommisjonen. I tillegg åpner loven for at alle, uten hinder av taushetsplikt, skal kunne gi opplysninger til kommisjonen. På denne måten vil kommisjonen få tilgang til mange sensitive opplysninger. Kommisjonen pålegges derfor en streng taushetsplikt, og opplysningene vil ikke kunne benyttes som bevis i saker for domstolene.

Partnerdrapskommisjonen skal kunne undersøke saker der gjerningspersonen er domfelt for drap eller andre voldssaker med dødsfølge mot daværende eller tidligere ektefelle, samboer eller kjæreste. I tillegg kan den undersøke saker som avsluttes med henleggelse eller frifinnelse på grunn av manglende skyldevne hos mistenkte eller at mistenkte er død. Kommisjonen skal også kunne undersøke saker der partnerdrapet eller lovbruddet ble begått før lovens ikrafttredelse, avgrenset til saker avgjort i 2019 eller senere.

For å sikre kommisjonen tilgang til relevante opplysninger skal aktuelle offentlige og private instanser varsles om kommisjonens undersøkelser. Partnerdrapskommisjonen skal tilrettelegge for at berørte barn skal kunne uttale seg.

Opprettelsen av Partnerdrapskommisjonen er ett av flere tiltak som inngår i regjeringens opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner (2024–2028), og er ett av de forebyggende tiltakene som ble anbefalt av Partnerdrapsutvalget i deres utredning NOU 2020: 17 «Varslede drap?».