Ny rapport om klimafinansiering: 100-milliardermålet er nådd

En ny rapport fra OECD viser at industrilandene har nådd målet om å stille med 100 milliarder dollar årlig til klimatiltak i utviklingsland.

Klimafinansiering er et viktig tema i de internasjonale klimaforhandlingene. Industrilandene har en kollektiv forpliktelse om å mobilisere 100 milliarder dollar årlig i klimafinansiering til utviklingsland. Nå er dette målet nådd. 

– Det er bra at målet om å levere 100 milliarder USD til klimafinansiering i utviklingsland endelig er nådd. Dette bidrar til å bygge tillit før verdens land skal forhandle frem et nytt finansieringsmål på klimatoppmøtet i Baku i november. Der blir det viktig å legge grunnlaget for en videre opptrapping av klimafinansieringen, slik at alle land kan omstille seg i tråd med målene i Parisavtalen, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

– Norge nådde målet om en dobling av klimafinansiering allerede i året 2022, nå skal vi fortsette innsatsen. Ikke minst skal vi fortsette innsatsen for økt finansiering til klimatilpasning. Slik bidrar vi til at sårbare land er bedre i stand til å håndtere virkningene av klimaendringene, sier utviklingsminister Anne Beate Tvinnereim.

Det er OECD-tall publisert 29. mai som viser at klimafinansieringen fra industrilandene kom opp i 115,9 milliarder dollar i 2022. Dette er første gang målet er nådd. Måloppnåelsen kommer etter at mange land, inkludert Norge, forpliktet seg til å sammen levere 100 milliarder dollar i året til klimatiltak i utviklingsland innen 2020 og holde dette nivået frem til 2025.

På klimatoppmøtet i Glasgow i 2021 lovte Norge å doble vår internasjonale klimafinansiering fra 2020 til 2026. Klimafinansieringen i 2020 var på 7 milliarder kroner i året. I 2022 var norsk klimafinansiering på 15,5 milliarder kroner, og Norges mål er dermed også oppnådd.

Rapporten er tilgjengelig på OECDs nettside: Climate Finance Provided and Mobilised by Developed Countries in 2013-2022