Ny rapport om statlige tilsyn med kommunesektoren
Nyhet | Dato: 12.12.2024 | Kommunal- og distriktsdepartementet
En ny rapport viser at kommunene ser på tilsyn som et viktig virkemiddel for å etterleve reglene og bedre tjenestene i kommunene, men at tidsbruken ved tilsyn er en belastning.
Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) utarbeider hvert fjerde år en rapport om utviklingstrekkene for statlig tilsyn med kommunesektoren for Kommunal- og distriktsdepartementet. Bakgrunnen for oppdraget er at departementet jevnlig orienterer Stortinget om utviklingstrekk i det statlige tilsynet med kommunene.
Dette var utgangspunktet for at det i kommuneproposisjonen for 2018 ble satt som mål at det statlige tilsynet med kommunesektoren skal være koordinert og effektivt, og at omfanget av tilsyn totalt sett ikke skal øke. Målene ble videreført i kommuneproposisjonen for 2022.
Noen hovedfunn fra årets rapport er blant annet:
- Omfanget av statlig tilsyn holder seg relativt stabilt over tid, men varierer fra år til år og mellom ulike sektorområder. Kommunene opplever imidlertid tidsbruken ved tilsyn som en belastning.
- Kommunene er generelt fornøyde med hvordan statlige tilsyn blir gjennomført, og ser tilsyn som et viktig virkemiddel for økt regeletterlevelse og bedre kommunale tjenester.
- Samordningen av tilsyn er styrket ved at statens samlede tilsynsvirksomhet er mer koordinert, også med kommunenes forvaltningsrevisjoner. Det er imidlertid fortsatt rom for forbedringer ved økt bruk av verktøy som tilsynskalenderen og styrket dialog med kontrollutvalgssekretariatene.
- Nasjonale tilsynsmyndigheter har en mer risikobasert tilnærming i styringen av tilsynsarbeidet, og statsforvalteren har fått større handlingsrom.
Årets rapport vil danne grunnlag for KDDs rapportering i kommuneproposisjonen for 2026 om utviklingstrekk og mål for det statlige tilsynet.