Nå stilles klokken til sommertid
Pressemelding | Dato: 28.03.2025 | Nærings- og fiskeridepartementet
Natt til søndag 30. mars stilles klokken en time fram, fra kl. 2:00 til kl. 3:00, og vi går fra normaltid til sommertid.

– Når vi stiller klokken en time frem så mister vi en time søvn, men vi får en time mer dagslys. Vi går lysere tider i møte, sier næringsminister Cecilie Myrseth.
Næringsministeren er ansvarlig for Justervesenet, som sørger for at de norske atomklokkene går riktig og at tiden er så nøyaktig som mulig.
Skal vi slutte å stille klokken snart?
– Det er en fordel at Norge følger samme tid som nabolandene våre. Det er lurt å se hva EU gjør med tiden sin før vi tar en avgjørelse her hjemme, sier næringsministeren.
I 2018 foreslo Europakommisjonen å avskaffe ordningen med å stille klokken to ganger i året. I 2019 stemte EU-kommisjonene ja til å avskaffe ordningen fra 2021. Europaparlamentet stemte over forslaget i 2020, hvor forslaget gikk gjennom. Men så stoppet covid-19-pandemien nye behandlinger av forslaget. Deretter fulgte krigen i Ukraina og energikrise i Europa.
Europaparlamentet ba i 2021 Rådet for den Europeiske Union, som består av EUs medlemsland, om å få fortgang i arbeidet. Saken er fortsatt til behandling hos Rådet for den Europeiske Union.
Det er uklart når EU vil konkludere i saken. Dersom forslaget vedtas, vil EU-landene måtte ta avgjørelsen om de vil velge sommertid som ny normaltid, eller om de vil beholde normaltid (vintertid) hele året. Norge må eventuelt også ta stilling til spørsmålet.
Fakta om sommertid
- Når vi stiller klokken én time frem «mister» vi timen mellom klokken 2:00 og 3:00. Denne timen «får vi tilbake» til høsten når klokken igjen skal stilles tilbake til normaltid. I år skjer det natt til søndag 26. oktober.
- Forslaget om å slutte å stille klokken to ganger i året legger opp til at hvert land skal få velge om de vil ha normaltid eller sommertid. Dermed risikerer vi at noen av de landene vi deler tid med i dag – alle som følger sentraleuropeisk tid – følger en annen tid enn Norge. Det kan bety at vi må stille klokken oftere enn før når vi drar utenlands – selv om det bare er en kort tur i Europa – slik vi allerede gjør om vi drar for eksempel Storbritannia eller Finland.
- I dag har både Sverige, Finland og Danmark sommertidsordning. Russland og Island har det ikke.
- Les mer her: Sommertid og vintertid - regjeringen.no