Ny strategi for en ny virkelighet i Sahel

Militærkupp, geopolitisk rivalisering, antivestlig retorikk og vold har preget flere land i Sahel den siste tiden. I dag legger Utenriksdepartementet fram en ny strategi for norsk innsats i Sahel.

Bilde av tre kvinner som jobber i en åker
Norge har vært engasjert i Sahel i flere tiår, og har hatt omfattende humanitær innsats og utviklingsbistand i regionen. Utenriksdepartementet har nå lagt fram en oppdatert Sahel-strategi. Foto: Sahel Alliance/Aude Rossignol

– Utviklingen i Sahel påvirker oss i Norge og Europa. Endringene skjer på tvers av landegrenser, og det norske Sahel-engasjementet vil derfor få et bredere regionalt tilsnitt enn før, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

– Norsk engasjement må ta høyde for at Sahel-landene opplever mer voldelig ekstremisme, kupp, styresettproblemer og undergravende russisk innblanding. Utenriksdepartementet gjør nå de nødvendige tilpasningene som følge av en endret situasjon på bakken i Sahel-landene, sier Eide.

Sahel er i regjeringens strategi forstått som Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger og Tsjad. Strategien skal gjelde fram til 2030.

Mer samarbeid med sivilsamfunn og multilaterale organisasjoner

Norge har vært engasjert i Sahel i flere tiår, og har hatt omfattende humanitær innsats og utviklingsbistand i regionen. De siste årene har vært preget av mer ustabilitet, voldelig ekstremisme og store menneskelige lidelser som følge av konflikt, klimaendringer og svakt styresett.

– Utviklingen gjør at bistandssamarbeid med sivilsamfunn og multilaterale organisasjoner blir enda viktigere enn før, mens direkte samarbeid med myndigheter er blitt vanskeligere, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.

Sahel er et av de mest sårbare områdene i verden for klimaendringer, med mer omfattende tørke, flom, og sand- og støvstormer. Underliggende problemer som vedvarende fattigdom, mat-usikkerhet og virkninger av klimaendringene gjør situasjonen enda vanskeligere. De humanitære behovene har økt i omfang, og millioner av mennesker er på flukt.

Lindre og forhindre nød, sammen med langsiktig innsats

Strategien beskriver hvordan Norge skal bidra til å snu den negative utviklingen og legge grunnlag for langsiktig bærekraftig utvikling.

– På kort sikt er hovedmålet for vårt engasjement å håndtere humanitære utfordringer, styrke matsikkerhet, bidra til stabilisering og lokal evne til å bekjempe voldelig ekstremisme. Samtidig vil vi arbeide langsiktig for å reversere den negative utviklingen, legge til rette for bærekraftig og demokratisk utvikling, menneskerettigheter og likestilling, sier Tvinnereim.

Norge investerer mye bistand i land i Sahel. I 2022 ga vi 569 millioner kroner til innsats i Mali, Burkina Faso, Niger og Senegal. Støtten gikk primært til konfliktforebygging, humanitær innsats og utdanning. Den krevende sikkerhetssituasjonen gjør innsatsen for personell på bakken utfordrende og ikke-demokratiske styresmakter vanskeliggjør direkte bistandssamarbeid.

Gjennom opprettelsen av en ambassade i Dakar i Senegal, vil det norske Sahel-engasjementet få et bredere regionalt tilsnitt. Strategien gjelder for Sahel-regionen, samtidig som det nå også åpnes for forebyggende innsats i kyststatene som grenser til disse landene.