Ny veiviser skal gjøre det lettere for offentlige virksomheter å sette krav om bærekraft og lærlinger
Nyhet | Dato: 21.01.2023 | Landbruks- og matdepartementet
Ny kriterieveiviser fra DFØ skal gjøre det lettere for offentlige virksomheter å foreta bærekraftige anskaffelser innen mat- og måltidstjenester. Den nye veiviseren er blant annet en oppfølging av forslag til tiltak i rapporten « Uten fagarbeidere – ingen Matnasjon».
Veiviseren for bærekraftige offentlige anskaffelser (Kriterieveiviseren) inneholder formuleringer til krav og kriterier for å hjelpe offentlige virksomheter til å foreta mer bærekraftige anskaffelser. Fra februar i år vil den også inneholde veiledning om hvordan gjøre mat- og måltidstjenester mer økonomisk og sosial bærekraftige ved å inkludere krav om lærlinger. Direktorat for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har utviklet de nye kravformuleringene i samarbeid med Landbruks- og matdepartementet.
– Å få en god læreplass er svært viktig, det er en avgjørende del av elevens opplæring, gir lærlinger erfaring fra arbeidslivet, relevant kompetanse og man får kontakter man kan få stor nytte av etter endt utdanning. Den nye kriteriveiviseren til DFØ er et steg i riktig retning for å få flere offentlige virksomheter til å være bevisst på sitt ansvar for å få ungdommer ut i lære, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.
Mange ungdommer står uten læreplass
I 2021 kom rapporten «Uten fagarbeidere – ingen matnasjon» med en rekke anbefalinger om tiltak for å bedre rekrutteringen til mat- og måltidsbransjen. En av anbefalingene var at alle offentlige anskaffelser innen mat- og måltidstjenester må ha krav om at de aktuelle bedriftene har lærlinger i sine virksomheter. Om lag 30 pst av restaurant- og matfag elevene får ikke godkjent lærekontrakten i følge tall fra Utdanningsdirektoratet. Videre viser analyser fra DFØ at færre enn 14 pst av offentlige utlysninger av mat- og måltidstjenester hadde krav om lærlinger i 2021.
En av flere anbefalinger som regjeringen følger opp
Som en oppfølging av rapporten, ble det i revidert nasjonalbudsjett for 2021 bevilget 2 millioner kroner til en rekrutteringskampanje i regi av NHO Mat og drikke, i samarbeid med en rekke aktører i bransjen. I forbindelse med Internationale Grüne Woche i Berlin annonserte landbruks- og matminister Sandra Borch at regjeringen gir ytterligere 500 000 kr til rekrutteringskampanjen for mat- og måltidsbransjen.