Nybrottsarbeid for unge med sammensatte hjelpebehov
Nyhet | Dato: 07.02.2023 | Helse- og omsorgsdepartementet
Det opprettes stadig flere FACT ung-team rundt om i landet. Dette er fleksible, oppsøkende team som hjelper unge som trenger langvarig og sammensatt oppfølging.
Nylig besøkte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol FACT ung St. Hanshaugen i Oslo, som var et av de første teamene i landet. Siden de startet i 2020, er det nå rundt 20-25 team, inkludert en del som er i forprosjektfasen.
– Dette er nybrottsarbeid som tar utgangspunkt i ungdommens behov og inkluderer nettverket deres. Et viktig arbeid som gir flere bedre oppfølging, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
Samtidige tjenester fra flere sektorer
Flere rapporter har vist at ungdom med store utfordringer knyttet til psykisk helse og rus, ikke alltid får god nok hjelp fra eksisterende tjenester.
– Vi vet at mange av dem har behov for samtidige tjenester fra flere sektorer og nivåer. FACT ung er en modell med bruk av tverrfaglig sammensatt team for å følge opp ungdom med store utfordringer, sier Kjerkol.
– Gjennom teamene gis det oppsøkende, sammenhengende, integrerte og fleksible tjenester i forpliktende samhandling mellom kommune og spesialisthelsetjeneste, forteller statsråden.
Store ambisjoner for psykisk helse og rus
Utrulling at FACT ung i Norge (helsedir.no) har skjedd i et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Barne- og familiedepartementet, Helsedirektoratet og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.
Evalueringen av de tre første FACT ung-pilotene i Norge konkluderer med at både teamansatte, samarbeidspartnere, pårørende og de unge selv mener at FACT ung-tilbudet bør bestå og videreutvikles, og at flere bør få tilbud om FACT ung.
– Regjeringen har store ambisjoner for psykisk helse- og rusfeltet, og vi har særlig oppmerksomhet på barn og unge. Tjenestene må ha tid og ressurser til å gi den hjelpen barn og unge trenger – der de trenger den. Oppsøkende tilnærming er en metodikk som bør få større plass, mener Kjerkol.
Tilskuddsordning til FACT ung
Det er satt av midler i statsbudsjettet til en tilskuddsordning hvor det kan søkes om støtte til etablering og drift av FACT ung-team – og til utviklings- og implementeringsarbeid.
Regjeringen utarbeider nå med en ny opptrappingsplan for psykisk helse. Planen vil omhandle hele befolkningen, med særlig vekt på barn og unge.
- FACT står for Flexible Assertive Community Treatment og kan oversettes til fleksibel aktiv oppsøkende behandling. FACT-modellen er utviklet i Nederland gjennom praktisk erfaring.
- FACT ung er en tilpasning av FACT-modellen og retter seg mot unge mellom 12-25 år som trenger langvarig og sammensatt innsats fra flere tjenester og nivåer.
- Modellen egner seg for ungdom med funksjonssvikt innenfor områder som psykisk helse, skole, nettverk, arbeid, familie, rus, kriminalitet, seksualitet og avhengighet med mer.
- Det er mulig å søke tilskuddsmidler fra Helsedirektoratet til etablering og drift av FACT ung-team.
- NAPHA (Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid) har ansvar for koordinering og gjennomføring av opplæring og implementeringsstøtte for FACT ung-team. FACT ung har et nasjonalt ungdomspanel.
- Foruten i Oslo, er det etablert FACT ung-team i Asker, Askøy, Bærum, Drammen, Fredrikstad, Hallingdal, Kongsberg, Ringerike, Nesodden, og Tromsø.
Sitater fra brukere
«Jeg slipper venterom og blir ikke ropt opp ved navn. Jeg har blitt kjent med de som jobber der, og det føles mer som hjemme.»
Jente (17 år)
«Det er også fint at jeg ikke blir skrevet ut når jeg har gode perioder.»
Jente (17 år)
«Det er ikke lett å ha et sykt barn og forstå offentlige systemer, det har vært avgjørende for oss å få helhetlig hjelp fra FACT ung over tid, som også samarbeidet med andre offentlige instanser, så ungdommen vår kan bo hjemme.»
Mor til gutt (17 år)
«Vi vet ikke hva vi skulle ha gjort uten oppfølging og veiledning fra FACT ung. De har ulik kompetanse og hjelper oss med ulike ting. Det er godt å vite at de kjenner oss. De er som en familie.»
Far til gutt (17 år)