Nye forventninger til næringslivet om ansvarlig forretningspraksis

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

I juni i år vedtok OECDs ministerrådsmøte oppdaterte retningslinjer for flernasjonale selskaper om ansvarlig næringsliv. OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper ble sist oppdatert i 2011 og er sammen med FNs veiledende prinsipper for menneskerettigheter og næringsliv (UNGP) og ILOs kjernekonvensjoner, de ledende internasjonale standardene for ansvarlig næringsliv.

Bilde av statssekretær Anne Marit Bjørnflaten på OECDs ministermøte i februar 2023.
Statssekretær Anne Marit Bjørnflaten deltok på OECDs ministermøte om ansvarlig næringsliv i februar 2023. Foto: NFD

– Vi er helt avhengig av et ansvarlig næringsliv for å nå bærekraftsmålene. Samtidig er jeg overbevist om at framtiden vil gi konkurransefortrinn til de foretakene som opptrer ansvarlig, bruker sine ressurser effektivt, og tenker nytt for å omstille seg, sier næringsminister Jan Christian Vestre og legger til:

– Det har vært en rask og positiv utvikling på flere områder som omfattes av OECDs retningslinjer, og det er viktig at retningslinjene er oppdatert i tråd med denne utviklingen. Fra norsk side har vi vært opptatt av å tydeliggjøre forventningene til næringslivet, for å bidra til effektiv og lik praktisering av ansvarlig næringsliv globalt.

OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper dekker alt som har med bærekraftig, ansvarlig næringsliv å gjøre: menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, miljø og klima, anti-korrupsjon, forbrukerinteresser, åpenhet, vitenskap og teknologi, konkurranse og skatt.

Forventer etterlevelse

Den nye versjonen av retningslinjene inneholder oppdaterte anbefalinger til næringslivet på alle disse områdene. Navnet på retningslinjene er også endret til OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper om ansvarlig næringsliv.

– Regjeringen forventer at alle norske selskaper etterlever OECDs retningslinjer, og i Eierskapsmeldingen stiller vi forventning om at selskaper med statlig eierandel skal være ledende i arbeidet med ansvarlig næringsliv, sier Vestre.

Å være ledende i arbeidet med ansvarlig næringsliv, innebærer at selskaper har systemer på plass for å identifisere og håndtere potensielle og faktiske konsekvenser selskapets virksomhet påfører mennesker, samfunn og miljø. Det innebærer også at selskapet følger internasjonalt anerkjente retningslinjer og gjennomfører aktsomhetsvurderinger i tråd med anerkjent metoder som OECDs aktsomhetsveileder.

Det er tatt inn krav om gjennomføring av aktsomhetsvurderinger i nasjonalt lovverk i en rekke land, inkludert i Norge. Aktsomhetskravet i Åpenhetsloven og i EUs direktivforslag om tilbørlig aktsomhet bygger på OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper.

De oppdaterte retningslinjene er tilgjengelige her.

Les mer om oppdateringene på nettsidene til Norges nasjonale kontaktpunkt.