Nye innleieregler har gitt flere faste jobber i byggebransjen

Mange bygningsarbeidere, rørleggere og elektrikere som tidligere var ansatt gjennom bemanningsbyråer, har nå fått fast jobb. Det kommer fram i en fersk rapport fra Fafo.

– Dette viser at politikk som setter arbeidsfolk først, virker. Vi styrker seriøse arbeidsforhold, sikrer trygge jobber og holder hjulene i gang. På lengre sikt håper vi regelendringene vil styrke rekrutteringen til yrker og fag hvor det er økt behov for arbeidskraft, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

Den ferske rapporten fra Fafo viser blant annet at andelen som har gått fra jobb i bemanningsbransjen til bedrifter i byggenæringen, og andre bransjer som tidligere benyttet mye innleie, har økt etter at de nye reglene trådte i kraft 1.april 2023.

Hele 80-85 prosent av de med bygg-yrker som var ansatt i bemanningsbedrift og som har gått over i en direkte ansettelse i en bygg-bedrift har fått fast jobb i full stilling.

– Et hovedmål for regjeringen er å styrke arbeidstakernes muligheter til å oppnå fast og direkte ansettelser i de bedriftene hvor jobben skal gjøres. Eevalueringen tyder på at endringene av innleiereglene bidrar til dette, sier Brenna

Det har skjedd få endringer når det gjelder hvem som jobber i vikarbyråene. Andelen som ikke er fast bosatt i Norge er stabilt høy. Mange av dem som har gått fra jobb i vikarbyråer til faste stillinger i byggebransjen, kommer fra andre EØS-land.

– Det er bra, fordi det betyr at regelendringene ikke skaper nye forskjeller i arbeidsmarkedet, sier Brenna.

Forbudet ser ikke ut til å ha påvirket aktiviteten 

Samlet sett er antall ansatte i vikarbyråene redusert med 7-8 000 personer sammenlignet med perioden like før regelendringene. Forskningen kan ikke si hvor mye av endringene i sysselsettingen i bemanningsbedriftene som skyldes regelverk eller konjunktursituasjonen. Konjunkturene har ført til redusert aktivitet i byggenæringen, men ut fra statistikkene kan en ikke se at innleieforbudet i Oslofjord-området har påvirket aktiviteten i byggenæringen.

– Da vi innførte nye regler for innleie i byggebransjen, var det mange som ropte varsko. Enkelte hevdet at byggebransjen ville stoppe opp, og at det ville bli umulig å få tak i arbeidskraft. Forskningen viser at det ikke stemmer, sier Brenna.

Skal kartlegge mer

Rapporten er den første delen av en evaluering som Fafo gjennomfører på oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Evalueringen skal undersøke hvilke konsekvenser innstrammingene i innleiereglene har for arbeidstakere, bemanningsbyråer, bedrifter som leier inn arbeidskraft, og samfunnet generelt. Prosjektet skal også se på virkninger for boligbygging og annen byggeaktivitet.

Kartleggingen i delrapporten bygger på registerdata, spørreundersøkelser til bedrifter og intervjuer med representanter fra både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, samt myndigheter. Flere resultater fra evalueringen skal publiseres i 2025 og 2026.