Nye miljøregler på Svalbard fra 1. januar
Nyhet | Dato: 30.12.2024 | Klima- og miljødepartementet
Svalbard har verdens raskeste klimaendringer, samtidig som turismen har økt. Nye regler skal redusere belastningen på naturen, dyrelivet og kulturminnene.
Turismen på Svalbard har økt betraktelig, og ferdselen har spredt seg til stadig nye områder. Samtidig øker temperaturen på øygruppa i nord 5 til 7 ganger raskere enn det globale gjennomsnittet.
– Vi har sett et stort og økende trykk fra turismen som påvirker naturen, kulturminner og dyrelivet. Samtidig skjer klimaendringene her og nå. For å bevare Svalbards særegne villmarksnatur og dyreliv endrer vi nå reglene, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik.
Hovedtrekkene i miljøregelverket har vært uendret siden loven trådte i kraft i 2002. Med de nye reglene får Svalbard et regelverk som er tilpasset de utfordringene som øygruppa står ovenfor.
– De nye reglene reduserer den samlede belastningen, samtidig som at de som besøker Svalbard fortsatt vil kunne oppleve den unike naturen der, sier Sandvik.
Dette er endringene som gjelder fra 1. januar 2025
Endringer i svalbardmiljøloven:
Strengere regler om isbjørn
Fra 1. januar blir det et krav om å holde 300 meters avstand til isbjørn, og 500 meter i perioden fra 1. mars til 30. juni, når isbjørnen er spesielt sårbar. Dersom man møter en isbjørn nærmere enn avstandskravet, har man plikt til å trekke seg tilbake til lovlig avstand. Det blir også fortsatt – som i dag - forbudt å unødig forstyrre, å lokke til seg eller å forfølge isbjørn.
Forbud mot bruk av droner nært fuglefjell
For å beskytte fuglene mot støy og forstyrrelser i hekketiden, blir det forbudt å bruke droner i nærheten av fuglefjell fra 1. april til 31. august.
Endringer i verneforskriftene:
Nye regler om ilandstiging i verneområder
Det blir forbudt å gå i land i verneområder, bortsett fra ved 43 kartfestede områder og snødekt og frossen mark i de store verneområdene i vest fra 1. januar til 25. mai. Forbudet mot ilandstigning gjelder for turistvirksomhet, ikke individuelt reisende eller fastboende.
Reglene om passasjerbegrensning utvides til å gjelde i alle verneområdene
Passasjerskip kan ha maks 200 passasjerer om bord i verneområdene i øst og vest.
Kravet til stedsspesifikke retningslinjer for reisearrangører oppheves
Dagens krav om at reisearrangører må utarbeide stedsspesifikke retningslinjer for å gå i land med turister i utvalgte områder, oppheves.
Presiseringer av krav til ferdsel
I alle verneområder blir det krav om å forhindre varige spor og slitasje på terrenget og kulturminner, og holde avstand til dyrelivet og kulturminner.
Ferdselsreguleringer i Habenichtbukta og Virgohamna oppheves
Ferdselsforbudet i Habenichtbukta oppheves, og det blir ikke lenger krav om å ha tillatelse for å kunne ferdes i Virgohamna.
Nytt forbud mot droner (ubemannede luftfartøy)
Det blir forbudt å bruke droner i verneområdene.
Endringer i motorferdselforskriften:
Permanent forbud mot motorferdsel på sjøis
Det blir et permanent forbud mot å kjøre på sjøisen på utvalgte fjorder etter 1. mars. Det er gitt noen unntak fra forbudet, blant annet slik at folk skal kunne komme seg til hyttene sine.
Presisering og innstramming av regler om motorferdsel i terrenget
Motorferdsel i terrenget kan bare gjøres i forbindelse med virksomhet som er i samsvar med godkjent arealplan. Man kan ikke kjøre i terrenget for bygge- og anleggsvirksomhet på hytter. Da må man søke Sysselmesteren om unntak.
Åpner for bruk av elektrisk sykkel og tråsykkel på frossen og snødekt mark
Elektrisk sykkel kan brukes på frossen og snødekt mark i samme områder og på samme vilkår som snøskuter og beltebil.
Man kan bruke vanlig tråsykkel på snødekt og frossen mark i Sassen – Bünsow Land, Nordre Isfjorden, Van Mijenfjorden og Indre Wijdefjorden nasjonalparker.
Nytt forbud mot bryting av fastis
Det blir forbudt å bryte fastis. Unntakene er for å holde farleden inn til havnene i Longyearbyen og Barentsburg åpne, sikre forsyninger til Ny-Ålesund og for å sikre at Kystvakten får utført nødvendige oppgaver.
Nye regler om fartsbegrensning og avstand til liggeplass for hvalross
Ute på sjøen må man holde minst 150 meters avstand til hvalrossens liggeplass, og man skal ikke holde en hastighet høyere enn 5 knop når man er nærmere enn 300 meter fra liggeplassene til hvalrossen.
Nye regler om fartsbegrensning og avstand til fuglefjell
Fartsgrense på maks 5 knop innenfor en avstand på 500 meter fra land ved utvalgte fuglefjell fra 1. april til 31. august. De utvalgte fuglefjellene kan man se på kartet som er lagt ved i forskriften.
Nytt forbud mot bruk av undervannsfartøy
Det blir forbudt å bruke undervannsfartøy i næringsvirksomhet.
Endringer i leirforskriften:
Nye krav til tillatelse
Turistvirksomhet, feltvirksomhet og forsknings- og utdanningsvirksomhet må søke om tillatelse til å sette opp telt eller leirplass. Andre må også søke om dette hvis de skal telte eller sette opp leir på samme sted i en uke eller mer. Det er ikke nødvendig å søke om tillatelse i områder som i er satt av til telting og leiropphold.
Nytt krav om isbjørnvakt
Det skal alltid være en våken og organisert isbjørnvakt når det er personer på en leirplass. Dette gjelder ikke når man oppholder seg i midlertidige letthytter, brakker eller lignende.