Nye regler om bærekraftig finans vil ikke tre i kraft fra nyttår
Nyhet | Dato: 14.12.2021 | Sist oppdatert: 22.02.2022 | Finansdepartementet
En foreslått lov som gjennomfører EUs taksonomiforordning og offentliggjøringsforordning, kan først tre i kraft etter at forordningene er innlemmet i EØS-avtalen. Finansdepartementet forventer at EØS-innlemmelsen kan skje i første halvår 2022.
Finansdepartementet har i Prop. 208 LS (2020–2021) foreslått å gjennomføre to EU-forordninger om henholdsvis offentliggjøring av bærekraftsinformasjon i finanssektoren og et klassifiseringssystem (taksonomi) for bærekraftig økonomisk aktivitet i en ny lov om bærekraftig finans. Lovforslaget skal etter planen ferdigbehandles i Stortinget før jul. Stortingets første behandling er i dag 14. desember.
Etter Stortingets endelige lovvedtak, vil den foreslåtte loven først kunne settes i kraft når de to forordningene er innlemmet og trådt i kraft i EØS-avtalen. Finansdepartementet forventer at forordningene vil kunne tre i kraft i EØS-avtalen i løpet av første halvår 2022.
De to forordningene innfører regler på et område som til nå i hovedsak ikke har vært regulert i norsk rett. At den foreslåtte loven ikke vil kunne tre i kraft fra årsskiftet, er derfor ikke til hinder for at norske aktører som er foreslått omfattet av regelverket, tilpasser seg de nye opplysnings- og rapporteringspliktene på frivillig basis.
Etter lovforslaget skal banker, forsikringsforetak og børsnoterte foretak med over 500 ansatte inkludere informasjon i sine årsrapporter om i hvilken grad deres aktiviteter kan klassifiseres som bærekraftige etter taksonomien. Rapporteringsforpliktelsene for disse foretakene innføres trinnvis:
- I årsrapportene for regnskapsåret 2021, som legges frem i 2022, skal foretakene bare rapportere om hvorvidt deres aktiviteter er omfattet av taksonomiregelverket.
- Først i årsrapportene for regnskapsåret 2022 skal ikke-finansielle foretak rapportere om aktivitetene deres oppfyller kriteriene for å defineres som bærekraftige.
- Finansforetak skal rapportere om andelen utlån til eller investeringer i aktiviteter som oppfyller taksonomikriteriene for første gang i årsrapportene for regnskapsåret 2023.
Finansdepartementet oppfordrer norske foretak som er foreslått omfattet av de nye rapporteringspliktene, om å inkludere taksonomirelatert informasjon i sine årsrapporter for regnskapsåret 2021, selv om loven ikke skulle være satt i kraft på tidspunktet for avgivelsen av årsrapporten. Finanstilsynet har redegjort nærmere for når de ulike rapporteringskravene trer i kraft i EU i temarapporten «Strandede eiendeler i rapporteringen fra noterte foretak» (s.7-8). EU-kommisjonen har lagt ut nærmere veiledning om rapporteringskravene i form av svar på ofte stilte spørsmål (FAQ) på sine nettsider. En oversikt over aktivitetene som er omfattet av taksonomien på nåværende tidspunkt («Taxonomy Compass»), er tilgjengelig på Europakommisjonens nettsider.
- Europakommisjonens «Taxonomy Compass»
- Finanstilsynets rapport «Strandede eiendeler i rapporteringen fra noterte foretak»
- Europakommisjonens første «FAQ» om rapporteringskrav
- Europakommisjonens andre «FAQ» om rapporteringskrav
For at alle relevante norske aktører skal kunne rapportere i tråd med taksonomien, er det behov for avklaringer knyttet til klassifiseringen av enkelte økonomiske aktiviteter, herunder aktiviteter i bygg- og eiendomssektoren. Regjeringen arbeider med å avklare relevante definisjoner mv., slik at norske aktører kan klassifisere sine aktiviteter i tråd med det foreslåtte regelverket.