Nye tiltak for å bedre situasjonen for sjøfugl

Åtte av ti sjøfugler har forsvunnet de siste femti årene. Nå legger regjeringen frem flere tiltak for å bedre situasjonen og styrke bestandene.

Tre lundefugler sitter på en klippe over havet.
Foto: Siv Fjørtoft / Klima- og miljødepartementet

Norge er hjem for mange sjøfugler, men situasjonen er kritisk. Nesten halvparten av artene står i fare for å bli utryddet.

– Sjøfuglene har alltid vært en viktig del av vår kultur og identitet. Vi har et særlig ansvar for å ta vare på disse artene. Situasjonen er dessverre kritisk for flere av artene. Vi må gjøre det vi kan for å snu denne situasjonen, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Trues av klimaendringer

Klimaendringer peker seg ut som den viktigste påvirkningsfaktoren på sjøfugl, gjerne i kombinasjon med redusert tilgang på mat.

– Det finnes ingen enkle grep for å bedre situasjonen, særlig fordi klimaendringene treffer mange av artene tungt. Men det er også andre faktorer som påvirker sjøfuglene. Nå legger vi frem en handlingsplan med flere nye tiltak for å redusere belastningen på bestandene, sier Bjelland Eriksen.

Regjeringens mål er at de negative påvirkningene på sjøfugl er redusert innen 2035.

– Det betyr at den negative utviklingen vi i dag ser for mange sjøfuglarter må snus eller bremses de neste ti årene, sier Bjelland Eriksen.

Regjeringen fremmer i handlingsplanen tiltak som favner bredt for å bedre situasjonen for sjøfugl. Noen av disse er:

  • Tiltak rettet mot havnæringene: Blant annet sikre flere utredninger når ny oppdrettsvirksomhet skal etableres, og krav om at tarenæringen dokumentere hvordan den påvirker sjøfugler.
  • Mer internasjonalt samarbeid, blant annet om fugleinfluensa og bekjempelse av plast.
  • Mindre dødelighet: Tiltak for å hindre at sjøfugl blir tatt som bifangst, og strengere regulering av menneskelig ferdsel, blant annet utvidelse av ferdselsforbudet i sjøfuglreservater.
  • Mer kunnskap: Regjeringen vil blant annet opprette en arbeidsgruppe med havforskere, sjøfugleksperter og klimaforskere, og bedre kartlegging av sjøfugl i flere områder.

– De viktigste bidragene på lengre sikt vil likevel være tiltak som bidrar til god tilstand i økosystemene og områdene der sjøfuglene lever. På lengre sikt vil tiltak for å redusere klimaendringer være viktig også for sjøfuglbestandene, sier Bjelland Eriksen.