Revidert nasjonalbudsjett

Øker støtten til kommunene for å redde Oslofjorden

Regjeringen vil øke støtten til kommuner som vil i gang med å bedre rensingen av avløp til Oslofjorden med 20 millioner kroner. I statsbudsjettet for i år er ordningen allerede på 32 millioner kroner. Med dette forslaget vil totalbeløpet til ordningen bli 52 millioner kroner.

– Det haster med å redde Oslofjorden. Alle må bidra, og regjeringen vil bidra der vi kan, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap).

Miljøtilstanden i Oslofjorden er svært alvorlig, og utslipp fra avløp er blant de største påvirkerne. Det er kommunene som har ansvar for å ha god nok avløpsrensing, og de skal i utgangspunktet dekke kostnadene for dette i tråd med forurenser betaler-prinsippet.

For å bidra etablerte regjeringen i 2023 en tilskuddsordning til planlegging og prosjektering av nitrogenfjerning ved avløpsrenseanlegg. I statsbudsjettet for i år var ordningen på 32 millioner kroner. Regjeringen foreslår nå å styrke potten med 20 millioner kroner i inneværende år. Med dette forslaget vil totalbeløpet til ordningen være 52 millioner kroner i 2024.

– Målet er en renere og rikere Oslofjord. Da er det avgjørende at vi svært raskt får bedre og mer effektig rensing av avløpsvann som ender i fjorden. Vi ser at støtteordningen til kommuner som planlegger nitrogenrensing er etterspurt, og derfor vil vi øke støtten allerede for inneværende år. Noe av det viktigste kommunene i nedbørsfeltet rundt Oslofjorden kan gjøre for natur, friluftsliv og miljø er nettopp å redusere tilførelsen av nitrogen til fjorden, sier Andreas Bjelland Eriksen.

En del av krafttaket for fjorden

I 2021 ble helhetlig tiltaksplan for Oslofjorden lagt frem, med 63 tiltak og 19 punkter for kunnskapsinnhenting på syv ulike områder. Regjeringen følger aktivt opp tiltaksplanen og har gitt en rekke kommuner varsel om at de vil bli pålagt krav om bedre avløpsrensing. Miljøforvaltningen ble styrket på avløpsområdet.

Det er også innført regionale miljøkrav for jordbruket i deler av nedbørfeltet, innrettet for å redusere forurensningen til fjorden. De siste årene har det blitt øremerket midler til Oslofjorden gjennom jordbruksavtalen, og regjeringen sendte nylig på høring strengere krav til lagring og bruk av gjødsel for å redusere avrenning.

Det er tidligere opprettet en tilskuddsordning for å bedre allmennhetens tilgang til strandsonen og regjeringen har gitt fagetatene i oppdrag å se på tiltak innen fiskeri for å bedre bestandssituasjonen og økosystemet i fjorden.

– Vi er i gang med et krafttak for Oslofjorden der vi så langt særlig har styrket virkemidlene innen avløp og jordbruk. Det betyr mye for mange mennesker at vi lykkes med å redde Oslofjorden, og alle som påvirker fjorden negativt må bidra, sier Eriksen.