Om St.meld. nr. 16 (1995-96) Om erfaringer med lov om svangerskapsavbrudd mv - Forebyggende tiltak
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Brundtland III
Utgiver: Sosial- og helsedepartementet
Pressemelding | Dato: 15.12.1995 | Sist oppdatert: 21.10.2006
P R E S S E M E L D I N G
Sosial- og helsedepartementet
15.12.95
St meld nr 16 (1995-96) Om erfaringer med lov om svangerskapsavbrudd mv
Forebyggende tiltak
Regjeringen har som mål fortsatt å redusere antall uønskede svangerskap og antall svangerskapsavbrudd i de ulike aldersgrupper. Arbeidet vil derfor bli intensivert. Aldersgruppen 13 - 24 år og kvinner som har hatt flere svangerskapsavbrudd, representerer særlige målgrupper.
Regjeringen foreslår at skoleundervisningen i samliv, seksualitet og prevensjon skal styrkes og gjøres obligatorisk på ungdomstrinnet 8.-10. klasse og i videregående opplæring.
Regjeringen vil fortsatt legge stor vekt på familiepolitikken, herunder legge forholdene til rette for enslige forsørgere og familier med barn og unge med funksjonshemming.
Forebygging av uønskede svangerskap og abort
Det har vært en nedgang på ca 10 prosent i antall svangerskapsavbrudd i løpet av de siste fem årene. Nedgangen sammenfaller med den intensiverte forebyggende innsats mot uønskede svangerskap og abort. I den samme perioden har det skjedd en endring i aldersgrupper med størst aborthyppighet. I 1979 var det gruppen under 20 år, i dag er det aldersgruppen 20-24 år som har størst aborthyppighet.
Erfaringene viser at resultatene best oppnås gjennom målrettete tiltak mot definerete målgrupper. Hvert år er det nye ungdomskull som har behov for opplæring, veiledning og kunnskaper om samliv, seksualitet og prevensjon. Det forebyggende arbeidet skal derfor fortsatt være preget av kontinuitet og ha langsiktige mål.
Handlingsplan for forebygging av uønskede svangerskap og abort 1995-1998 er et viktig redskap for målrettet forebyggende arbeid.
Regjeringen vil gå inn for at undervisningen i samliv, seksualitet og prevensjon blir obligatorisk på ungdomstrinnet i 8.-10. klasse og i videregående opplæring. Det vil bli vurdert hvordan lærernes kompetanse for opplæring i samlivsspørsmål kan styrkes. I forbindelse med revisjon av rammeplanene for høgskoleutdanningen innen helse- og sosialfag, vil det også bli vurdert å styrke opplæringen i samlivsspørsmål.
I opplæring om samliv, seksualitet og prevensjon på alle trinn bør samarbeidet mellom skolen og kommunehelsetjenesten styrkes.
Som et ledd i å styrke muligheten for informasjon og veiledning, vil det bli vurdert om Helsetilsynets landsdekkende gratis opplysningstelefon for ungdom om samliv, seksualitet og prevensjon bør utvides til også å omfatte voksne.
Det er grunn til å tro at økt tilgjengelighet og lavere terskel for å skaffe seg prevensjon kan bidra til å redusere uønskede svangerskap, spesielt hos unge kvinner. Det vil derfor fra 1997 bli startet forsøk i noen kommuner med utdeling av gratis p-piller til kvinner under 25 år fra helsestasjoner, prevensjonskontor, lege eller apotek for å vurdere forebyggingspotensialet i dette tiltaket. Alternativt kan også subsidiering av p-piller vurderes. Ulike betalingsordninger for utdeling av p-piller foreslås utprøvd samtidig. Forsøket kan også samordnes med gratis utdeling av kondomer.
Familiepolitikk og støtteordninger
Det er satset betydelig for å gjøre barnefamilienes situasjon enklere og bedre både på det praktiske og økonomiske plan. Sentralt står de ulike ordningene som er etablert, f eks barnetrygden, utvidelse av fødselspermisjonen, utbygging av barnehageplasser, senkning av alderen for skolestart til 6 år og skolefritidsordningen. I tillegg til de generelle tiltakene for barnfamiliene, er det etablert stønadsordninger som skal sikre ytelser for enslige forsørgere og støtteordninger og tiltak rettet mot barn og unge med funksjonshemminger og deres familier.
Kontaktpersoner:
Underdirektør Lisbeth Hårstad, tlf 22 24 87 10
Prosjektleder Anne Berit Gunbjørud, tlf 22 24 84 19
Lagt inn 15 desember 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen