Oppskrift for mer lokal mat og -drikke presentert i Berlin

Landbruks- og matminister Geir Pollestad la i dag fram regjeringens «Oppskrift for mer lokal mat og -drikke» i tilknytning til Norges deltakelse på mat- og reiselivsmessen Grüne Woche 2025.

–  Vi kan være stolte av norsk lokalmat og -drikke, og vi har store ambisjoner fremover. De siste årene har det vært en fantastisk utvikling i omsetningen, og vi nådde det forrige omsettingsmålet flere år før tiden. Mer lokalmat bidrar til både økt verdiskaping, matmangfold, økt selvforsyning og ikke minst, stolthet over norsk mat og norsk matproduksjon, sa landbruks- og matminister Pollestad i dag under lanseringen i Felleshuset i Det nordiske ambassadekomplekset i Berlin.

Geir Pollestad lanserer oppskriften for mer lokalmat og lokal drikke.
Landbruks- og matminister Geir Pollestad lanserte et nytt omsetningsmål for lokalmat- og drikke i januar i fjor. I 2035 skal det omsettes lokalmat og -drikke med en lokal identitet og særegen opp­rinnelse for 25 milliarder kroner. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Lokal mat og -drikke for 25 milliarder

Landbruks- og matminister Geir Pollestad lanserte i januar 2024 et nytt omsetningsmål for lokalmat- og drikke. I 2035 skal det omsettes lokalmat og -drikke med en lokal identitet og særegen opp­rinnelse for 25 milliarder kroner.

«Oppskrift for mer lokalmat og -drikke» viser hvor­dan de ulike aktørene i næringskjeden, inkludert forvaltningen, kan bidra til å løfte lokalmat og -drikke fra norsk jord­bruk og reindrift, og dermed bidra til videre utvikling og vekst i næringen

– Denne oppskriften skal gi inspi­rasjon til å jobbe videre med å utvikle lokalmat i Norge. Det er mange som kan bidra i verdikjeden fra jord til bord. Vi må øke tilgjengeligheten av lokalmat og -drikke i restauranter, storhusholdning, i dagligvaremarkedet og på lokale utsalg. Vi har særlig lagt vekt på en mer målrettet bruk av offentlige innkjøp og  utvidelse av gårdssalg av alkohol under forutsetning av at Vinmonopol-ordningen videreføres for å stimulere etterspørselen etter norsk mat og drikke, sier Pollestad.

Oppskriften består av to deler

Del én av oppskriften peker ut en retning for hvordan omsetningsmålet for lokal­mat og -drikke med spesielle kvaliteter og identitet kan nås. Oppskriften viser hvordan regjeringen gjennom ulike tiltak og prosesser vil legge til rette for dette. Ved bruk av eksempler er det vist til hvordan næringen selv og andre aktører i verdikjeden kan bidra for å nå målene.

Del to skal inspirere offentlige innkjøpere slik at de kan øke andelen mat og drikke som kjøpes inn lokalt.

I arbeidet med oppskriften har innspillene og engasjementet fra næringen selv, aktørene i verdikjeden, lokale og regionale myndigheter med flere vært nyttig. Det har vært holdt innspillsmøter med aktørene i hele verdikjeden, forvaltning og forbrukerinteresser.

Bilder fra fremleggelsen

1 / 3
Landbruks- og matminister Geir Pollestad la i dag fram regjeringens «Oppskrift for mer lokal mat og -drikke» i tilknytning til Norges deltakelse på mat- og reiselivsmessen Grüne Woche 2025.
True
2 / 3
Landbruks- og matminister Geir Pollestad la i dag fram regjeringens «Oppskrift for mer lokal mat og -drikke» i tilknytning til Norges deltakelse på mat- og reiselivsmessen Grüne Woche 2025.
False
3 / 3
Landbruks- og matminister Geir Pollestad la i dag fram regjeringens «Oppskrift for mer lokal mat og -drikke» i tilknytning til Norges deltakelse på mat- og reiselivsmessen Grüne Woche 2025.
False

Landbruks- og matminister Geir Pollestad har også i år invitert med seg en næringsdelegasjon til Grüne Woche i Berlin. Delegasjonsmøtet er en arena for å bidra med konkrete innspill til regjeringens arbeid på mat- og reiselivsområdet. Tema i år vil være oppfølgingen av «Oppskrift for mer lokalmat og -drikke».

Fredag 17. januar kl. 09.30 åpner landbruks- og matminister Geir Pollestad den norske standen på Grüne Woche 2025. Her er også statsrådens delegasjon til stede sammen med en rekke andre norske gjester fra mat- og reiselivsnæringen. 

Pressekontakter:
Landbruks- og matdepartementet

Seniorrådgiver Heidi Eriksen Riise: + 47 975 17 227
Seniorrådgiver Lotte Brudevoll: +47 957 66 169

Innovasjon Norge

Seniorrådgiver Herman Ringstad + 47 480 40 535

Grüne Woche i Berlin er en av de største forbrukermessene for landbruk, mat og reiseliv i verden. Landbruks- og matdepartementet står bak den norske deltakelsen sammen med Innovasjon Norge og Noregs ambassade i Berlin.

Internationale Grüne Woche, 17.01. - 26.01.2025.

Messe Berlin: Norwegen, Stand nr. 160, hall 8.2,