Oseberg leverer mer gass til Europa

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Rettighetshaverne i Oseberg Area Unit har i en underretning til departementet redegjort for endring av dreneringsstrategien for Oseberg Delta. Departementet har tatt rettighetshavernes beslutning til etterretning.

Sammen med andre tiltak på Oseberg, har dette resultert i økt eksport av gass fra satellittfeltene på Oseberg. Økningen er på om lag 1,6 milliarder Sm3 (40 MJ/Sm3) i 2022. Energiinnholdet i denne økte eksporten til Europa utgjør om lag 18 TWh.

Økt produksjon fra satellittfeltene på Oseberg inngår i anslaget for salgsgass fra norsk sokkel i 2022 som er på 122 milliarder standard kubikkmeter (Sm3). Dette er en økning på 9 milliarder Sm3 fra 2021 og inkluderer i tillegg til Oseberg bidrag fra en rekke felt som har iverksatt tiltak for å øke produksjonen.

Les mer: Oppdatert anslag for norske gassleveranser i 2022

Bakgrunn

Oseberg-feltene ligger i den nordlige delen av Nordsjøen og består av Oseberg, Oseberg Sør og Oseberg Øst. Hvert av feltene består av flere petroleumsforekomster. Produksjon av gass fra Oseberg Main Brent er omfattet av en særskilt produksjonstillatelse for gass. Produksjon av gass fra andre forekomster inngår i den ordinære produksjonstillatelsen for Oseberg.

Oseberg-feltet ble påvist i 1979, opprinnelig PUD ble godkjent i 1984 og feltet ble satt i produksjon i 1988. Feltene er bygget ut med sju plattformer, hvorav Oseberg A, Oseberg B og Oseberg D inngår i Oseberg Feltsenter. Øvrige plattformer er Oseberg C, Oseberg H, Oseberg Øst og Oseberg Sør.

Olje fra feltet transporteres via Oseberg Transport System (OTS) til Stureterminalen. Gass transporteres til markedet via rørledningen Oseberg Gasstransport (OGT) til Heimdal gassenter, og derfra inn i Statpipe-systemet til kontinentet og gjennom Vesterled til Storbritannia.

Rettighetshaverne er Equinor (operatør, 49,3 pst.), Petoro AS (33,6 pst.), TotalEnergies EP Norge AS (14,7 pst.) og ConocoPhillips Skandinavia AS (2,4 pst.).