Historisk arkiv

Oste-VM kommer til Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Årets finale i World Cheese Award ble arrangert i London sist helg og Cornish Kern - Lynher Dairies, fra Storbritannia, ble kåret årets verdensmester. I år var det 3001 oster med i VM og rekorddeltagelse fra Norge med 17 norske osteprodusenter med tilsammen 40 oster.

Norge dro hjem med rekordmange  medaljer (17) fra verdensmesterskapet i ost som  i London. I fjor vant Tingvollmeieriet VM med osten Kraftkar. Neste år skal Bergen stå for verdensmesterskapet i Ost.
Norge dro hjem med rekordmange medaljer (17) fra verdensmesterskapet i ost som i London. I fjor vant Tingvollmeieriet VM med osten Kraftkar. Neste år skal Bergen stå for verdensmesterskapet i Ost. Foto: Landbruks- og matdepartementet.

Norsk ost setter matnasjonen Norge på kartet

– At Noreg i år stilte med rekordmange osteprodusentar viser at Noreg har vorte ein ostenasjon som kan hevde seg heilt i verdstoppen. Det har skjedd på få år, og heng saman med dyktige produsentar og høg kvalitet i norsk matproduksjon. Norsk mat har konkurransekraft som vil stå sentralt i den vidare utviklinga av norsk landbruk, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale. 

Flere av de norske ostene fikk topp-plasseringer i sine klasser med bronse, sølv og gull, men ingen kom med til siste superfinale for å konkurrere om verdensmestertittelen. 

Neste år kommer VM til Bergen 

– Noreg blir det fyrste skandinaviske landet som arrangerer eit verdsmeisterskap i ost. Det bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon, og aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk. Vi skal vise omverda dei norske unike matopplevingane, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale. 

Neste år vil Bergen derfor være utstillingsvinduet for 3000 oster fra hele verden, og få 250 osteeksperter og internasjonale medier på besøk i november 2018. HANEN og Norsk Gardsost er arrangører av World Cheese Awards 2018 i Bergen.

 VM i London var ei fantastisk oppleving. Konkurransar som dette er viktig og bidreg til at norske osteprodusentar får inspirasjon og blir anerkjend for kvalitetsprodukta dei lagar. Det er difor ekstra stas å kunne ønskje velkomen til neste års VM i Bergen. Då skal vi vise omverda ei folkefest, norske mattradisjonar, og våre unike reiselivsmoglegheiter. Vi ønskjer verdas beste osteprodusentar velkomen til Bergen og Noreg i november 2018, sier landsbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Bakgrunn

World Cheese Awards arrangeres hvert år av den britiske stiftelsen The Guild of Fine Food. Årets verdensmesterskap holdes i London i sammenheng med matmessen Taste of London. I VM i San Sebastian 2016 var det med 10 oster fra Norge hvorav 6 fikk bronse, sølv eller gull. Osten Kraftkar fra Tingvollost kåret til verdens beste ost

Norske oster som fikk medalje i oste-VM 2017:

  • Super gold  Lille aske Bo Jensen
  • Gull  Fjellblå Eggen Gardsysteri
  • Gull  Geitost Lagra TINE
  • Sølv  Edel Blå Large Gangstad Gårdsysteri
  • Sølv  Gangstad Camembert Gangstad Gårdsysteri
  • Sølv  Granstubben Gangstad Gårdsysteri
  • Sølv – Edel Frue Tingvollost
  • Sølv – Mild Mester Tingvollost
  • Sølv – Fjellgo' Eggen Gardsysteri
  • Bronse – Capra Aalan gård
  • Bronse – Fanaost Ostegården
  • Bronse – Holtefjell XO Eiker Gårdsysteri
  • Bronse – Milde Mester Tingvollost
  • Bronse  Munkeby Munkeby Mariakloster
  • Bronse – Rød Geit Rueslåtten Ysteri
  • Bronse – Vellagra Fjelldronning Avdem Gardsysteri
  • Bronse  Vellagret Norvegia Ostebanken 5 år TINE