Pass på kjæledyret ditt i ferien

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Nå er sommerferien i gang, og det er viktig å ta vare på dyrene sine. Som dyreeier må du huske å planlegge ferien slik at også dyret har det godt.

– Kjæledyrene våre er helt avhengig av at vi gir dem godt stell og omsorg året rundt, dette er noe man ikke må glemme når ferien kommer. Det er et stort ansvar å ha eller skaffe seg et kjæledyr, og det er viktig og tenke seg godt om som dyreeier når man skal planlegge ferien. Ikke reis fra dyrene uten å ha andre til å ta seg av dem, og det er hverken akseptabelt eller lovlig å overlate dyr til seg selv, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Der ikke lov å reise fra dyr uten å sørge for at de får godt tilsyn og stell samt mat og vann mens du er borte. Og dersom dyr tas med på ferie, skal de sikres godt stell også på reisen. Det er blant annet viktig å sørge for riktig sikring under transport.

Dyr skal ikke forlates uten at eier har forsikret seg om at det vil få godt tilsyn og stell mens man er borte. Det er viktig å huske på at behovene både for mat, vann, mosjon, frisk luft og temperatur må ivaretas. Hvis man ikke kan eller vil ta med seg dyret, kan man eksempelvis gjøre avtale om at andre tar seg av det mens man selv er bortreist, eller man kan bestille plass til dyret på et dyrepensjonat.

Dyrevelferdsloven slår fast at barn under 16 år ikke kan ha et selvstendig ansvar for dyr. Det betyr at det er foreldrene som har overordnet ansvar for å sikre at dyret får den oppfølging det har behov for.

Hund.
Ta vare på kjæledyret ditt i ferien. Der ikke lov å reise fra dyr uten å sørge for at de får godt tilsyn og stell samt mat og vann mens du er borte. Foto: Colourbox

Kjæledyr og sommervarme

Om sommeren er det viktig å huske på at det kan bli veldig varmt inne i biler. Selv i halvskygge og skygge kan temperaturen bli høy. Dette kan skape lidelser og i verste fall forårsake død. Tegn på alvorlig overoppheting kan være kraftig pesing, ustøhet, at dyret virker forvirret, har tørre og røde slimhinner i øyne og munn og eventuelt besvimer. Dersom man ser et dyr innesperret i en varm bil, må man raskt prøve å få tak i eieren. Lar ikke det seg gjøre, må man kontakte politiet. Nødhjelp kan bestå i å fukte dyret med vann som ikke er for kaldt. Deretter bør dyret få tilsyn av veterinær som kan gi videre behandling.

ID-merk kjæledyret ditt før du skal på ferie

Det er ikke krav om identitetsmerking av kjæledyr som bare oppholder seg i Norge, men både Mattilsynet og departementet anbefaler likevel til at du sørger for slik merking før du reiser på ferie. Skal en på ferie og dyret ved et uhell kommer bort fra eier, er det større sjanse for at dyr og eier kan gjenforenes dersom dyret er merket.

Selve merkingen gjøres hos veterinær. Både hunder og katter merkes som oftest med en elektronisk mikrochip som plasseres under huden på dyret, og som ved skanning gir en sikker og rask identifikasjon av dyr og eier. Avlesing av mikrochip kan gjøres flere steder, blant annet hos veterinær, på politi- og lensmannskontorer og tollstasjoner. I tillegg har både en del redningssentraler, viltnemnder og hundeklubber egne avlesere.