Utenriksminister Anniken Huitfeldt i Kyiv:
Advarer mot å bruke kulde som våpen
Pressemelding | Dato: 28.11.2022 | Utenriksdepartementet
Utenriksminister Anniken Huitfeldt er tilbake i Ukrainas hovedstad Kyiv. – Det er en desperat situasjon vi nå er vitne til. Mange her står overfor et dystert valg; å flykte eller å fryse. Den russiske krigføringen er kynisme uten sidestykke, sier Huitfeldt.
Det er fem måneder siden utenriksministeren sist besøkte Kyiv. Også denne gangen er formålet å vise norsk solidaritet med det ukrainske folk og støtte til landets forsvar mot Russlands angrep. Forskjellen er at krigen siden sist besøk har blitt mer brutal. Mer omfattende angrep, i tillegg til kulden og vinteren, gjør situasjonen langt mer alvorlig, ikke minst for de over 6,5 millioner internt fordrevne i Ukraina.
– Russland har bevisst forsøkt å ødelegge sivil infrastruktur. Den inhumane strategien ser ut til å være at folk skal forhindres fra å ha tilgang til elektrisitet og varme inn mot vintersesongen. Det er et desperat forsøk på å fryse folk på flukt, sier Huitfeldt.
Mangler lys og varme
Etter forrige ukes massive bombing, var 70 prosent av Kyivs befolkning uten strøm. Noen områder, inkludert store deler av Donetsk- og Luhansk-regionen, vil i verste fall mangle varme hele vinteren, ifølge ukrainske myndigheter. Så langt er det likevel få tegn som tyder på at ukrainerne er i ferd med å miste motet og motstandsviljen av den grunn.
– Nei, snarere tvert imot. Det er sterkt å oppleve ukrainernes motstandskraft og vilje til å vinne krigen, koste hva det koste vil. Dette på tross av de enorme lidelsene det ukrainske folk har vært gjennom, og den påkjenningen en slik krig er på hele det ukrainske samfunnet, sier Huitfeldt.
Enorme behov
For ni måneder med krig har ført til enorme humanitære behov. Ifølge FN (Ocha) har nesten 18 millioner mennesker – 40 prosent av den ukrainske befolkningen – behov for humanitær bistand. FNs høykommissær for flyktninger anslår at nesten åtte millioner ukrainere har flyktet fra hjemlandet. Samtidig er over 6,5 millioner internt fordrevne i Ukraina. Dette er en brutal konflikt rettet mot de mest sårbare.
– Det er derfor norsk støtte har vært og fortsatt er så viktig. Og derfor skal vi fortsette å støtte Ukraina i tiden som kommer. Norge står på den ukrainske befolkningens side. Vi har levert og fortsetter å levere store mengder humanitær bistand gjennom FN, norske og internasjonale humanitære organisasjoner, EUs ordning for sivil beredskap og Den internasjonale Røde Kors-bevegelsen. I tillegg gir vi betydelig med våpen og annen militær støtte for å støtte Ukrainas legitime forsvarskamp, sier Huitfeldt.
Norsk gass-støtte
Med seg til Kyiv har utenriksministeren den nylig signerte avtalen om norsk støtte på to milliarder kroner til gasskjøp for å hjelpe Ukraina gjennom vinteren. I tillegg kommer en milliard kroner som nå går til å reparere strømforsyning og annen viktig infrastruktur.
Gassinnkjøp med midler fra Norge er ett element i en større pakke for å avhjelpe energisituasjonen i Ukraina. Sammen med givere som USA, Frankrike, Canada, Tyskland, Nederland og multilaterale institusjoner bidrar Norge til å støtte opp om energiforsyning.
– Ukraina har vist en stor evne til å opprettholde drift og reparere ødelagte anlegg, men de trenger støtte både til å sikre energiforsyning og løpende reparasjoner. Støtte til kraftforsyningen har høy prioritet. Uten elektrisitet står folk her uten tilgang til helsetjenester og sykehus, med de alvorlige konsekvenser det får, sier Huitfeldt.
Norsk koblingsanlegg
I samarbeid med DSB ser man fra norsk side kontinuerlig på om det finnes utstyr vi kan bistå Ukraina med. Akkurat nå er det gitt tilsagn til at en fra norsk side demonterer og gir bort et 300 kv-koblingsanlegg til kraftforsyning. Dette anlegget er det som står mellom transformatoren og de største kraftledningene ut til forbrukerne, og er av den type utstyr som etterspørres av ukrainske myndigheter.
– Et koblingsanlegg av denne typen utgjør en del av forsyningsanlegget til en hel by. Vi ser hele tiden på hvordan vi kan innrette den norske støtten slik at den hjelper der det trengs mest. Vi vil fortsette den sterke støtten til Ukraina, i tett samarbeid med EU og andre partnere. Det er nødvendig i en situasjon som hele tiden er i endring, sier Huitfeldt.
Nordisk-baltisk samhold
Besøket av den norske utenriksministeren skjer som en del av et felles baltisk-nordisk initiativ. Huitfeldt er derfor i den ukrainske byen sammen med sine nordiske og baltiske kolleger.
– Russland vil forsøke å skape splittelse mellom allierte land, men svaret vi gir er det motsatte. Aldri før har vi stått nærmere hverandre, aldri før har viljen til å beskytte og kjempe for de verdiene vi står for, vært sterkere. Dette besøket er en viktig beskjed til det ukrainske folk; dere er ikke alene. Vår solidaritet og vår støtte vil vare ved, sier Huitfeldt.