Statsbudsjettet

Politidistriktene og Økokrim styrkes i kampen mot hvitvasking og korrupsjon

Organiserte kriminelle er involvert i økonomisk kriminalitet i større grad enn tidligere, og grensene mellom den rene økonomiske kriminaliteten og annen kriminalitet blir mindre tydelige. Det har over lang tid også vært manglende kompetanse og kapasitet i politiet til å etterforske og straffeforfølge saker om økonomisk kriminalitet. Regjeringen foreslår derfor å styrke politiet og Økokrim med 90 millioner kroner.

– Kriminalitet skal aldri lønne seg, derfor vil regjeringen styrke politiet og Økokrim i statsbudsjettet med 90 millioner kroner. For mange saker har blitt henlagt, og derfor er det viktig å styrke politiets og Økokrims mulighet til å følge pengesporene, og inndra flere verdier, sier justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp).

– Mye av drivkraften bak den kriminaliteten vi ser, er penger. Klarer vi å stoppe pengestrømmene gjør vi Norge tryggere.  Regjeringen har nettopp foreslått nye regler som gjør det lettere å inndra verdier fra kriminelle. Tar vi pengene, klokkene og de dyre bilene fra gjengene så rammer vi dem kanskje der det svir mest, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Med den forslåtte bevilgningen følger regjeringen opp stortingsmeldingen om økonomisk kriminalitet. Den inneholder flere tiltak som skal sette politi, påtalemyndighet og kontrolletater i bedre stand til å forebygge og bekjempe den økonomiske kriminaliteten.  Forslaget på 90 millioner kroner til statsbudsjettet for 2025 går målrettet til innsatsen mot hvitvasking og korrupsjon i bredt, og som supplerer regjeringens historiske satsing mot den organiserte kriminaliteten, som ble lagt frem i revidert nasjonalt budsjett for 2024.

– Vi trenger et bredt spekter av tiltak som får virke sammen. Derfor skal vi få nye regler om sivilrettslig inndragning, samtidig som politiet må settes bedre i stand til å bruke både eksisterende og nye verktøy gjennom ny teknologi som kunstig intelligens og stordataanalyse, og økt bemanning og kompetanse, sier Mehl.

Satsingen muliggjør blant annet en bedre utnyttelse av finansiell etterretning, til bruk i politiet og kontrolletater. Videre gir satsingen konkrete tiltak særlig rettet mot korrupsjon.

– I Hurdalsplattformen lovet vi å prioritere arbeidet mot økonomisk kriminalitet. Dette har vi fulgt opp ved å legge frem en stortingsmelding om økonomisk kriminalitet, med konkrete tiltak for å bedre situasjonen. Nå sørger vi for friske midler for å raskt kunne gjennomføre noen av de mest sentrale tiltakene i meldingen, sier Mehl.

Raskt etter at Stortinget behandlet stortingsmeldingen om økonomisk kriminalitet holdt regjeringen innspillsmøter med relevante offentlige etater og næringslivet.

– Det er viktig at vi sørger for at rapporter om mistenkelige transaksjoner fra næringslivet blir håndtert og brukt på en mer effektiv måte. Jeg ser dette som nødvendige tiltak for å hindre kriminell infiltrasjon av den legale økonomien, avslutter Mehl.

De foreslåtte midlene skal brukes til disse hovedtiltakene:

Bedre bruk av finansiell etterretning i politiet og kontrolletatene

  • Tilførsel av flere årsverk med tverrfaglig kompetanse til Enheten for finansiell etterretning i Økokrim
  • Fornye datasystemet som benyttes til å sile informasjonene som kommer inn fra de rapporteringspliktige, herunder økt bruk av KI og state of the art stordatateknologi

Styrke politiets kapasitet og kompetanse til å bekjempe hvitvasking og korrupsjon

  • Styrke politidistriktene med flere spesialetterforskere med økonomifaglig bakgrunn
  • Styrking av Økokrim med midler til nye politiadvokater
  • Styrking av Økokrim med midler til to stillinger for å følge opp satsingen

Tiltak særlig innrettet mot korrupsjon og annen alvorlig kriminalitet

  • Gjennomføre et prosjekt hvor man gjennomgår eksisterende etterforskingsmateriale for å se etter tegn på korrupsjon og annen alvorlig kriminalitet med kobling til organisert kriminalitet. Parallelt gjennomføres et etterretningsprosjekt for å kartlegge risiko særlig for korrupsjon innen bestemte bransjer og samfunnsområder, herunder bruk av profesjonelle medhjelpere og tilretteleggere. Informasjon fra EFE vil også være en viktig kilde til informasjon.
  • Styrking av Økokrim som landsdekkende kompetansepunkt for korrupsjon
  • Bedre dialog og samarbeid med næringslivet for å forebygge korrupsjon og annen alvorlig kriminalitet, inkludert fullføring av et allerede påbegynt arbeid med å lage retningslinjer for bøtestraff mot foretak i korrupsjonssaker. Disse skal også inneholde veiledning med hensyn til betydningen av forebyggende tiltak i virksomhetene, selvrapportering og samarbeid med politiet.
  •