Politiets innbyggerundersøkelse 2022
Pressemelding | Nr: 32 – 2023 | Dato: 23.03.2023 | Justis- og beredskapsdepartementet
Norsk politi har høy tillit i befolkningen, og de fleste opplever at politiet møter dem med respekt. Synlig politi skaper trygghet både i nærmiljøet og på internettet, og innbyggere i hele landet føler seg trygge i nærmiljøet sitt. Samtidig viser Politiets innbyggerundersøkelse for 2022 at tilliten er noe svekket. Bildet er sammensatt, og Politidirektoratet skal se nærmere på nedgangen.
Nesten tre av fire har høy eller svært høy tillit til politiet i Norge (72 prosent). Rundt en av ti sier at de har fått lavere tillit enn for et år siden (11 prosent), mens 7 prosent har fått høyere tillit.
–Alvorlige saker som Baneheia-saken og Tengs-saken kan ha bidratt til lavere tillit i 2022. Flere av de som sier at de har fått lavere tillit bor nettopp i Agder, og det er naturlig at så alvorlige saker gir utslag i denne undersøkelsen. Derfor har vi nå igangsatt en av de største granskningene i nyere tid etter Baneheia-saken. Samtidig er det viktig å understreke at bildet er sammensatt, og derfor er det bra at Politidirektoratet skal undersøke dette nærmere, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (SP).
Nesten ni av ti (nærmere 90 prosent) av innbyggerne oppgir at de føler seg trygge i eget nærmiljø. Andelen som føler seg trygge er like høy i de sentrale og de minst sentrale kommunene.
– Norsk politi gjør en god jobb over hele landet som vi skal være stolte av. Vi ser fortsatt at en del i de minst sentrale kommunene oppgir at de har fått lavere tillit til politiet på grunn av manglende tilstedeværelse. Senterparti- og Arbeiderpartiregjeringen skal åpne ni nye tjenestesteder i år, og legge frem en lokalpolitiplan. En desentralisert politiberedskap sikrer beredskap og nødvendig lokalkunnskap hos politiet. Det har mye å si for folks opplevelse av trygghet og tilliten til politiet, sier Mehl.