Presentasjonene fra den nordiske matsvinn-konferansen er tilgjengelige
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 08.05.2017
Konstituert statssekretær i Landbruks- og matdepartementet, Terje Halleland, åpnet den Nordisk matsvinn-konferanse på Gardermoen 27. april 2017, med nærmere 130 deltakere i salen.
Konferansen markerte slutten på et treårig prosjekt om matsvinn, som ble innledet under de nordiske statsministerenes grønne vekstinitiativ. Prosjektet har vært ledet av Sverige og fire nordiske land har deltatt; Finland, Danmark, Sverige og Norge.
Statssekretæren understreket at betydningen av dette prosjektet er tydelig for alle. Mye spiselig mat kastes bort i Norden, noe som medfører betydelig miljøpåvirkning. Den gode nyheten er at dette kan unngås gjennom felles innsats langs hele næringskjeden. Målet med det nordiske prosjektet er å bidra til å redusere matsvinn samtidig som mattryggheten er ivaretatt. På konferansen deltok også representanter fra EU-kommisjonen og UNEP.
Presentasjonene (pdf-format) som ble holdt på konferansen:
- Åpningstale
- - Terje Halleland
- Background and visions for the Nordic initiative on food waste
- Karin Führ Lindqvist - Nordic food waste reducing project
- Ingela Dahlin - Preventing, Reducing and Measuring Food Waste –a Global Perspective
-_James Lomax - Working together to fight food waste: EU Circular Economy Action Plan
- Anne-Laure Gassin - The Norwegian model to food waste prevention
- Aina Elstad Stensgård - The "Norwegian model"
- Anne-Grete Haugen - PLENUM Program
Session A: Food waste in primary production
- Main results from the Nordic Project on Food Waste and side flows in the Nordic region
- Ulrika Franke - An overview of primary production side flows in the Nordic region
- Hanne Hartikainen - Side flows in fisheries and aquaculture sectors in Norway
- Erik Skontorp Hognes - What is the interrelationship between primary production side flows and side flows in the other parts of the value chain
- Erik Svanes - Primary production side flows – Danish pork as a case study
- Lisbeth Mogensen - SESSION A Program
Session B: Food waste in shelf life of products
- Food waste and date labelling – issues affecting the durability
- Hanne Møller - Choosing the optimal packaging to prevent food waste
- Oddvin Sørheim - How to work with data labelling to prevent food waste – experiences from Danish industry
- Jane Wulff - Durability labelling – legal perspectives
- Pernille Lundquist Madsen - Consumer attitudes regarding durability and labelling to prevent food waste
- Louise Ungerth - SESSION B Program
Session C: Food waste and food redistribution
- Food redistribution in the Nordic region – main findings from the Nordic Food Redistribution project 2013-16
- Ole Jørgen Hanssen - Experiences from establishment and operation of food banks in Norway
- Cristiano Aubert - Experiences from redistribution of food in Finland, from the Turku area
- Janina Rosten - Evaluating the impact of a Finnish Law against food waste and the potential effects on donations of surplus food
- Minna Huttunen - Food waste prevention and redistribution - experiences, opportunities and barriers from a retail perspective
- Karin Bildsten - SESSION C Program
FNs bærekraftsmål FNs 17 bærekraftsmål fram mot 2030 ble vedtatt av Høynivåforumet for bærekraftig utvikling som ble avholdt under FNs Generalforsamling i september 2015. Målene er universelle og gjelder for alle land, også Norge. Som ett av de første land skal Norge rapportere til FN om hvordan vi følger opp bærekraftsmålene. Landbruks- og matdepartementet har koordineringsansvaret for FNs bærekraftsmål nr 2: Utrydde sult, oppnå matsikkerhet og bedre ernæring, og fremme bærekraftig landbruk. |