Handelspolitikk og grønn omstilling i en ny tid

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Næringsminister Jan Christian Vestre holdt redegjørelse om norsk handelspolitikk for Stortinget. Den første på nesten 30 år.

Redegjørelsen hadde et klart verdimessig budskap om at handel gir muligheter til å utjevne forskjeller - både her hjemme og med våre handelspartnere. Næringsministeren annonserte også at regjeringen vil legge frem en Stortingsmelding om handel og grønn globalisering for å svare på utfordringene og mulighetene skissert i redegjørelsen.

- Med denne redegjørelsen ønsker jeg å starte en debatt om handelspolitikk. Vi ser at verden er i endring, og vi må ha en handelspolitikk tilpasset dagens utfordringer og muligheter. Derfor har regjeringen besluttet å legge frem en Stortingsmelding om handel og grønn globalisering. Jeg ser frem til et bredt samarbeid om en fornyet handelspolitikk, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Statsråden presiserer at selv om det aller meste av verdenshandelen flyter som før, ser vi også tydelige tendenser til proteksjonisme og en økning i antall handelshindre. Regjeringen vil derfor i tillegg til det regulære handelspolitiske samarbeidet, innlede mer strategiske samarbeid med viktige handelspartnere.

–  For å nå målet om å bli et lavutslippssamfunn innen 2050, er vi avhengig av internasjonal handel og samarbeid på tvers av landegrenser. Det er viktig for norske bedrifter at de har likest mulig tilgang til internasjonale markeder som sine konkurrenter, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

 

Næringsministeren trakk frem fem hovedlinjer i sin redegjørelse til Stortinget: 

  1. Internasjonal handel har dannet grunnlaget for økonomisk og sosial utvikling i hele verden. Veksten i handelen har de siste tiårene løftet en milliard mennesker ut av fattigdom. For Norges del ville ikke den enorme velstandsutviklingen vi har opplevd de siste tiårene vært mulig.

  2. Det regelbaserte handelssystemet som har tjent Norge og andre land så godt er under press. Vi kan risikere at verdensøkonomien fragmenteres, noe som vil redusere fordelen av globalisering. Hensyn til sikkerhet, klima og reduksjon av sårbarheter får større betydning for handelspolitikken. Utfordringen blir å finne den rette balansen mellom å sikre åpenhet og redusere sårbarheter.
  1. Verden skal gjennom en grønn omstilling, der hele økonomien skal avkarboniseres. Norsk næringsliv har gode forutsetninger for å bidra i den grønne omstillingen, her hjemme og globalt.
  1. EØS-avtalen er vår mest omfattende handelsavtale, fordi den gjør oss til en del av EUs indre marked. De bilaterale frihandelsavtalene våre er helt avgjørende for å sikre norsk næringsliv konkurransedyktige vilkår i viktige markeder.  Samtidig ser vi et behov for å knytte oss tettere til våre handelspartnere gjennom strategiske samarbeid. Derfor har vi inngått industripartnerskap med noen av våre viktigste handelspartnere. Vi skal også arbeide for at handel støtter opp om bærekraftig økonomisk vekst og anstendige arbeidsforhold i globale verdikjeder.
  1. For å svare på utfordringene og mulighetene vi står overfor som følge av endringene rundt oss, skal regjeringen utarbeide en Stortingsmelding om grønn globalisering og handel. Stortingsmeldingen vil tydeliggjøre Norges handelspolitiske prioriteringer i det grønne skiftet.