Regjeringen foreslår endringer i forsikrings- og finansmarkedslovgivningen
Nyhet | Dato: 08.11.2024 | Finansdepartementet
Endringene i forsikringslovgivningen skal legge til rette for at kommunale pensjonsleverandører kan behandle søknader om ny avtalefestet pensjon (AFP) i offentlig sektor. Endringene i finansmarkedslovgivningen har som mål å sikre forsvarlig avvikling av konsesjonspliktig virksomhet når tillatelsen er tilbakekalt, og slik styrke investorvernet.
I proposisjonen foreslås det endringer i forsikringsvirksomhetsloven, skatteforvaltningsloven og AFP-tilskottsloven. Det foreslås blant annet at Skatteetaten og Arbeids- og velferdsetaten får en plikt til å gi kommunale pensjonsleverandører opplysninger disse trenger for å behandle søknader om ny avtalefestet pensjon (AFP) i offentlig sektor. Forslaget har bakgrunn i innføringen av ny AFP i offentlig sektor fra 1. januar 2025.
Det foreslås også at det ikke lenger skal stilles krav til at premien i skadeforsikring skal beregnes for en bestemt tidsperiode, og å oppheve dagens maksimale bindingstid på forsikringspremien, som er på fire år
Regjeringen foreslår at det i verdipapirhandelloven, verdipapirfondloven og AIF-loven skal tydeliggjøres at foretak som har fått tilbakekalt tillatelsen til å drive med investeringsvirksomhet, fondsforvaltning eller forvaltning av alternative investeringsfond må avvikle den konsesjonspliktige virksomheten, og at Finanstilsynet fører tilsyn og kan gi pålegg under avviklingsperioden. Videre foreslås det at Finanstilsynet skal få en hjemmel til å, på nærmere vilkår, oppnevne en administrator til å sikre en forsvarlig avvikling av den konsesjonspliktige virksomheten.
Proposisjonen inneholder også forslag til presiseringer i verdipapirhandelloven for å sikre korrekt gjennomføring av Europaparlaments- og rådsdirektiv 2014/65/EU av 15. mai 2014 om markeder for finansielle instrumenter og om endring av direktiv 2002/92/EF og direktiv 2011/61/EU Verdipapirmarkedsdirektivet 2014 (MiFID II).