Regjeringen foreslår ny lov om vern av norske havområder
Nyhet | Dato: 28.03.2025 | Klima- og miljødepartementet
Regjeringen foreslår ny lov som skal gjøre det mulig å opprette verneområder i alle norske havområder.
– Dette er en milepæl. Den nye loven vil tette et stort hull i norsk lovgivning og gi oss muligheten til å ta vare på marin natur i alle de norske havområdene. Dette er avgjørende for at vi skal klare å ta vare på natur for kommende generasjoner og oppfylle de internasjonale målene under Naturavtalen, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Vi skal bruke og forvalte naturen slik at vi kan fortsette å leve både av den og med den i uoverskuelig fremtid. Norge har ansvar for å bevare marin natur i store havområder. I dag kan man bare verne havområder i Norges kystnære områder innenfor 12 nautiske mil. Den nye loven vil gjøre det mulig å opprette marine verneområder i alle norske havområder, altså i 200-milssonene ved fastlands-Norge, Svalbard og Jan Mayen, og på norsk kontinentalsokkel.
Forslaget til ny lov bygger på regelverket for vern av havområder innenfor 12 nautiske mil, men er oppdatert på enkelte punkter.
– Med denne loven skal vi i større grad legge til rette for at viktige områder for naturen ikke bare skal bevares, men i noen tilfeller også restaureres slik at tilstanden for naturen bedres, sier Andreas Bjelland Eriksen.
Sammenhengen mellom natur og klima skal også få større fokus nå enn da naturmangfoldloven ble vedtatt i 2009.
Les mer om forslaget til ny lov.
- Vern er et viktig virkemiddel for en helhetlig og økosystembasert havforvaltning. I verneområder vil det være strengere restriksjoner på aktivitet enn i andre områder, samtidig som det fortsatt vil være tillatt med bærekraftig virksomhet som ikke skader naturen.
- I de mer kystnære områdene innenfor territorialfarvannet, som går ut til 12 nautiske mil fra grunnlinjene, har Norge opprettet flere marine verneområder for å bevare viktige områder for marin natur.
- Størstedelen av havområdene som Norge har ansvar for å forvalte ligger utenfor territorialfarvannet. I disse havområdene har ikke Norge hatt hjemmel til å opprette verneområder.
- Den nye havvernloven skal gjelde for Norges økonomiske sone, fiskevernsonen ved Svalbard og fiskerisonen ved Jan Mayen, som alle strekker seg ut til 200 nautiske mil fra grunnlinjene, og for norsk kontinentalsokkel i tilknytning til landområdene i nord og i Sørishavet.
- Havvernloven bygger videre på naturmangfoldlovens regler om områdevern, som gjelder innenfor territorialfarvannet ved Fastlands-Norge. Samtidig er regelverket også videreutviklet på enkelte punkter.
- Restaurering kan innebære alle tiltak for å gjenoppbygge, opprettholde eller på annen måte oppnå naturtilstanden som er formålet med vernet. Det kan både være snakk om aktive restaureringstiltak eller å la naturen få være helt i fred.