Regjeringen foreslår ny meldeordning for alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten

Regjeringen sender på høring forslag om ny meldeordning for alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten, som en del av oppfølgingen av Varselsutvalgets rapport.

– Vi må gjøre det vi kan for at pasientskader ikke skjer, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.

Derfor foreslår regjeringen nå en ny meldeordning for alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten, som del av oppfølgingen av Varselsutvalgets rapport «Fra varsel til læring og forbedring».

– En ny meldeordning vil bidra til økt læring og forbedring i helse- og omsorgstjenestene. Det skal sikre at helse- og omsorgstjenesten lærer av alvorlige hendelser, slik at de ikke skjer igjen. Det er viktig for å bidra til færre pasientskader, sier Vestre.

Fra to meldeordninger til én

Meldeordningen tar utgangspunkt i ansvaret helse- og omsorgstjenestene allerede har for å følge opp alvorlige hendelser, som del av deres løpende arbeid med å sikre kvalitet og sikkerhet.

– Det er i tjenestene at læring og forebygging skal skje, og det er kunnskap og erfaring gjennom oppfølging som først og fremst kan bidra til å styrke pasientsikkerheten og befolkningens tillit til helse- og omsorgstjenestene, sier Vestre.

Regjeringen foreslår å oppheve lov om Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom), samt endringer i helsetilsynsloven, tjenestelovene og pasient- og brukerrettighetsloven.

Lovforslaget innebærer at Ukom slås sammen med Statens helsetilsyn og at dagens to varselordninger for alvorlige hendelser reduseres til én. I ny meldeordning skal meldinger om alvorlige hendelser sendes til statsforvalterne.

– Bedre utgangspunkt for læring og forbedring

– Jeg mener at en samling av kompetansen til Ukom og Helsetilsynet vil kunne gi et enda bedre utgangspunkt for læring og forbedring. Én meldeordning vil kunne sikre at områder med risiko håndteres raskere i virksomhetene og gi en mer effektiv utnyttelse av ressursene, blant annet ved å begrense dobbeltarbeid, sier Vestre.

I tillegg til lovendringer, mener statsråden det er behov for en nasjonal oversikt.

– Vår felles helse- og omsorgstjeneste er avhengig av å jobbe systematisk med at feil ikke skjer igjen, også på tvers av virksomhetene. Derfor har jeg gitt Helsedirektoratet i oppdrag å utrede hvordan et nasjonalt register kan etableres, sier Vestre.