Regjeringen gjør det mulig for pensjonister å jobbe i skole og barnehager uten å tape pensjon

Dette innholdet er mer enn 3 år gammelt.

Mange skoler og barnehager sliter med å få tak i vikarer. Nå endrer regjeringen reglene slik at pensjonister fra nyttår kan beholde pensjonen sin selv om de jobber som vikarer under koronakrisen.

- Jeg vet at situasjonen nå er svært krevende for mange ansatte i skoler og barnehager og jeg vil berømme dem for den enorme innsatsen de legger ned. Ved å gjøre det mer økonomisk attraktivt for pensjonister å bidra, håper vi at mange skoler og barnehager kan få hjelp til å holdes åpne, sier kunnskapsminister Tonje Brenna.

Dette betyr at fra nyttår kan pensjonister som jobber som vikarer i skoler og barnehager motta ordinær lønn uten at pensjonen reduseres. Det jobbes med å etablere en særskilt sats for lønnen til pensjonister som vil gjøre det mer attraktivt å ta oppdrag som vikar.

- Med denne endringen kan pensjonerte lærere, barnehageansatte og andre som ønsker det nå bidra med sin kompetanse, uten at de taper på det økonomisk. Dette gjør vi for å lette på tilgangen til kvalifiserte folk til å følge opp våre barn og unge. Det har ikke blitt mindre viktig å utfolde seg som barn i barnehage eller skole, selv om det er pandemi, sier arbeids- og  inkluderingsminister Hadia Tajik.

Fra før har regjeringen åpnet for at studenter som jobber i skoler, barnehager og i helsesektoren vil få unntak for inntektsgrensene fra 2022. Nå håper regjeringen at både studenter og pensjonister vil avhjelpe den vanskelige bemanningssituasjonen.

- Vi vet at pensjonister brukes i skoler og barnehager allerede, men vi har også fått tilbakemeldinger om at mange takker nei til å jobbe fordi dagens inntektsregler gjør at de risikerer avkorting i pensjon om de tjener for mye, sier Brenna.

Alle kommuner og fylkeskommuner vil bli kompensert for merutgifter de har for vikarer i skoler og barnehager.