Regjeringen inviterte til frokostmøte om skeive i idretten

Statsminister Jonas Gahr Støre og kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery inviterte utøvere og idrettspersoner til frokost i statsministerboligen i anledning pride. Formålet med frokosten var å diskutere hva som inkluderer og ekskluderer LHBT+ personer i den organiserte idretten.

Møtedeltakerne sitter rundt et langt spisebord i statsministerboligen.
Frokostmøte i statsministerboligen. Foto: Gøril Furu / DSS

– Idrett skal være for alle. For mange er idretten stedet de finner tilhørighet og fellesskap fra tidlig alder. Dessverre er det fortsatt noen som opplever seg mindre velkommen eller utrygg på grunn av legning eller seksuell orientering. Sånn skal vi ikke ha det. Derfor er det viktig for meg å snakke direkte med dem som har både egne erfaringer og hjerte for idretten, om hvordan vi kan lykkes bedre med inkludering, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

– Det viktigste jeg jobber for er å sikre alle tryggheten til å være seg selv og å være en del av fellesskapet. Idretten skal være en trygg arena uansett legning eller hvordan du ser ut. For meg har det vært viktig å høre historier fra personer som har opplevd idretten fra innsiden. Disse historiene gjør inntrykk, og er noe vi tar med oss videre i vårt arbeid og i vår dialog med Norges idrettsforbund, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

Til stede på frokosten var:

  • Lise Klaveness, fotballpresident
  • Gro Hammerseng-Edin, tidl. Håndballspiller
  • Tom Harald Hagen, fotballdommer   
  • Stian Grastveit , langrennsløper      
  • Tomas Køpke Ødegaard, støtteapparat, hockey 
  • Ola Hoftun Lillelien, håndballspiller Drammen FK                    
Statsministeren gestikulerer i samtale rundt spisebordet i statsministerboligen. Andre deltakere lytter.
Statsministerboligen 21. juni 2024. Foto: Gøril Furu / DSS

Handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold

Inkluderende idrett er ett av innsatsområdene i regjeringens handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold. Handlingsplanen inneholder 49 tiltak som blant annet skal styrke kompetansen om kjønns- og seksualitetsmangfold i kommuner og offentlige tjenester, skoler, politiet og forsvaret samt i minoritetsgrupper, religiøse miljøer og idretten.

Handlingsplanens hovedmål er å øke livskvaliteten til skeive, sikre deres rettigheter og bidra til større aksept for kjønns- og seksualitetsmangfold.

I tillegg til idrett er også skeive med minoritetsbakgrunn og skeive i religiøse samfunn, samt transpersoner og personer med kjønnsinkongruens innsatsområder i planen. Det er mulig å inkludere nye tiltak ved behov.

Kim Frieles minnepris

I tillegg til handlingsplanen har regjeringen opprettet Kim Frieles minnepris. Den skal gå til en person, institusjon, gruppe eller organisasjon som har vist stor innsats og engasjement for skeive og for menneskerettigheter. Formålet med prisen er å anerkjenne arbeidet mottakeren gjør for å bedre situasjonen for skeive. Prisen ble delt ut for første gang 19. juni i år. Prisen gikk til Støttegruppa 25. juni og ukrainske Insight.

Prisvinnarane på scena i Operaen
Leiar for Støttegruppa 25. juni Espen Evjenth og leiar for ukrainske Insight Olena Shevchenko mottok den aller første Kim Friele sin minnepris under 50-års markeringa av Oslo Pride på Den Norske Opera & Ballett 19. juni. Foto: Erik Berg/Den Norske Opera & Ballett