Regjeringen lanserer ny og oppdatert strategi mot antimikrobiell resistens

Antimikrobiell resistens (AMR) er én av verdens største helseutfordringer. Nå lanserer regjeringen Norges nye 10-årige tverrsektorielle én-helse AMR-strategi. Den skal bidra til å redusere risikoen for at AMR øker og utvikler seg til et uhåndterlig problem i Norge. Strategien har en gjennomgående tilnærming der folkehelse, dyrehelse, plantehelse og miljø sees i sammenheng.

– Selv om utgangspunktet i Norge er godt, er det viktig å gjøre enda mer for å være i forkant av utfordringene knyttet til antimikrobiell resistens, som kan være livsfarlig. Med denne strategien forsterker vi innsatsen for en bedre forskrivning av antimikrobielle midler, øke det forebyggende arbeidet for å redusere infeksjoner hos mennesker, dyr og skadegjørere hos planter, samt redusere forekomst av helsetjenesteassosierte infeksjoner, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.

Den nye strategien «Nasjonal én-helse strategi mot antimikrobiell resistens» gjelder for perioden 2024 – 2033, og har seks overordnede mål.

Overordnede mål

  • Styrke det tversektorielle AMR-samarbeidet
  • Forsterke forebyggingen av AMR
  • Sikre restriktiv og forsvarlig bruk av antimikrobielle midler
  • Sikre tilgang til nødvendige antimikrobielle midler
  • Øke og nyttiggjøre ny kunnskap om AMR
  • Være en aktiv pådriver i den globale kampen mot AMR.

– Det er allerede gjort et godt stykke arbeid gjennom et tverrsektorielt samarbeid for å få og bevare den gode AMR-statusen vi har i dag. Godt smittevern og lite sykdom hos matproduserende dyr og kjæledyr bidrar til at den gode dyrehelsen bevares og at folkehelsen sikres. Den nye strategien har som mål å styrke dette samarbeidet både innad i landbruket og på tvers av sektorene, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad.

Det er en sterk sammenheng mellom folkehelse, dyrehelse, plantehelse og miljø som krever at AMR må sees i sammenheng. Derfor legger regjeringen en «én-helse»-tilnærming til grunn. Strategien angir regjeringens mål for arbeidet, både nasjonalt og internasjonalt. Dette er avgjørende for at antimikrobielle midler kan bevares, videreutvikles og være tilgjengelige for kommende generasjoner. Som oppfølging av strategien vil det utarbeides sektorspesifikke handlingsplaner der dette er hensiktsmessig.

Vestre og Pollestad mener også at denne strategien er viktig for å sikre en fremtid for både mennesker og dyr, og der vi har effektive og livreddende antimikrobielle midler slik at vi kan begrense sykdom og dødsfall.

Strategien er utarbeidet av Helse- og omsorgsdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Klima- og miljødepartementet og Utenriksdepartementet.