Regjeringen samlet offentlige og private aktører om maritim sikkerhet
Nyhet | Dato: 30.08.2024 | Statsministerens kontor, Forsvarsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet
Torsdag 29. august møtte statsministeren flere offentlige og private aktører fra maritim næring for å snakke om maritim beredskap i en mer alvorlig sikkerhetspolitisk tid.
– Maritim sikkerhet er nasjonal sikkerhet, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
– Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa og i våre nærområder er betydelig skjerpet. Det pågår en storskala krig i Europa. Skipsfarten og den maritime næringen er av stor strategisk betydning for Norge. Derfor er det viktig å samle ulike aktører for å ha dialog om forståelse av situasjonen, hvor risikoen er størst og hva vi kan gjøre. Maritim sikkerhet er nasjonal sikkerhet, sier Støre.
I møtet deltok også fiskeri- og havministeren, forsvarsministeren og statssekretær Hans-Petter Aasen i Justis- og beredskapsdepartementet.
Formålet med møtet var å bidra til en felles situasjonsforståelse og få innspill fra næringen og underliggende virksomheter.
– Maritim næring har ressurser og verdier som har stor betydning for nasjonal sikkerhet. I den krevende sikkerhetspolitiske situasjonen vi befinner oss i, er vår oppgave å gjøre det vi kan for å redusere risikoen for at uønskede hendelser skal inntreffe. Jeg har god og tett dialog med næringen. Vi må sammen arbeide for å styrke beredskapen og forhindre sikkerhetstruende maritim virksomhet, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.
– Norges sikkerhet er avhengig av evnen til å motta forsyninger og forsterkninger i krise og krig. Norske havner er sentrale logistikk-knutepunkter og svært viktige for alliert mottak og militær mobilitet i Norge og Norden. Den norske handelsflåten har også stor beredskapsmessig verdi i krise og krig. I NATO og hos våre viktigste allierte er det fornyet interesse for hvordan norsk skipsfart kan bistå med å dekke alliansens behov. Det pågående revisjonsarbeidet av NATOs operative planverk har vært en drivkraft for denne interessen. Allierte ser blant annet på behov for spesialfartøy, logistikk og transportstøtte, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.
I møtet ga næringen og berørte etater innspill om hva de ser på som den største utfordringen når det gjelder sikkerhet og beredskap i dagens sikkerhetspolitiske situasjon. I tillegg ble det presentert forslag til tiltak for å styrke den maritime sikkerheten og beredskapen.
– Nasjonal sikkerhet er ikke bare noe som angår forsvars- og justissektorene, men hele samfunnet. For å finne gode og målrettede forebyggende sikkerhetstiltak, er det viktig at vi snakker sammen og har et godt samarbeid. Det er nyttig å høre hvordan aktørene i bransjen opplever dagens situasjon, sammen med sikkerhetstjenestene, sier statssekretær Hans-Petter Aasen i Justis- og beredskapsdepartementet.
På møtet deltok blant annet Norske Havner, Norsk sjømannsforbund, Norges Rederiforbund, Kystrederiene, Kystverket, Sjøfartsdirektoratet, Fiskeridirektoratet, Kystvakten, Etterretningstjenesten, Politiets sikkerhetstjeneste, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og flere.