Regjeringen styrker innsatsen for et seriøst arbeidsliv

Regjeringen øker bevilgningene til Arbeidstilsynet med 18 millioner kroner, og skjerper med dette innsatsen for et tryggere og mer rettferdig arbeidsliv. Tilsynet skal intensivere kampen mot arbeidslivskriminalitet, sosial dumping og useriøse aktører

– Det er fortsatt behov for en betydelig innsats for å hindre at mennesker blir utnyttet på jobb, at inntekter blir unndratt fra fellesskapet og at velferdssystemet blir utnyttet. Folk skal ha det trygt på jobben, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

Økte bevilgninger gir større handlingsrom

Arbeidstilsynet skal være synlig og tydelig i arbeidslivet, og tilsyn er det viktigste verktøyet de har. Når det oppdages brudd på regelverket, skal det reageres strengt.

Fra 2024 er den øvre grensen for overtredelsesgebyr hevet, og Arbeidstilsynet skal vurdere størrelsen nøye, særlig i de grove sakene. Gjentatte brudd kan føre til nye gebyrer, og når lovbruddene er så alvorlige at gebyrer ikke er nok, skal sakene politianmeldes.

– De siste årene har vi gitt Arbeidstilsynet mer ressurser for å sikre at de er til stede der risikoen er størst, og dette fortsetter også i 2025. Det er viktig at tilsynet har nok kapasitet til både å slå ned på useriøse bedrifter og sosial dumping og samtidig følge opp de andre viktige oppgavene de har, sier Brenna.

I Arbeidstilsynets budsjett for 2025, er det lagt inn en økning på 18 millioner kroner.

Regjeringen har lansert en rekke regelverksendringer for å styrke arbeidet mot useriøsitet og sosial dumping i arbeidslivet. Det er viktig at oppfølgingen av dette tiltar i styrke, og at tilsyn med de innførte regelverksendringene får et tilstrekkelig omfang. En slik styrking vil gjøre Arbeidstilsynet i stand til å gjennomføre flere og mer målrettede tilsyn, og øke deres synlighet og fysiske tilstedeværelse i de virksomhetene hvor risikoen er størst.

Tre hovedmål for 2025
Arbeidstilsynet får en samlet bevilgning på over 900 millioner kroner for 2025, og etaten skal jobbe målrettet mot tre prioriterte mål:

1. Forebygge arbeidsmiljøproblemer
Forebyggende arbeidsmiljøarbeid er nøkkelen til gode arbeidsmiljøforhold, og et fundament for et sikkert og seriøst arbeidsliv. Tilsyn er etatens viktigste virkemiddel, og pålegg til virksomhetene om å utbedre brudd på regelverket er deres mest brukte sanksjon. Det er viktig at innsatsen på det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet opprettholdes.

2. Sikre seriøse og anstendige arbeidsvilkår
Arbeidstilsynet skal styrke sin målrettede tilsyninnsats i utsatte bransjer og følge opp regjeringens handlingsplan mot sosial dumping. Innleie er et prioritert felt, i tillegg til at etaten skal bidra til å gjennomføre målsettingene i Norgesmodellen blant annet gjennom tilsyn med hvordan regelverket for offentlige anskaffelser etterleves.

3. Bekjempe arbeidslivskriminalitet
Arbeidslivskriminalitet er en utfordring i deler av arbeidslivet, og det tverretatlige samarbeid mellom Arbeidstilsynet, politiet, NAV og Skatteetaten skal videreutvikles. For å bekjempe arbeidslivskriminalitet skal Arbeidstilsynet og andre berørte etater samarbeide om felles innsats og virkemiddelbruk for å oppnå størst mulig effekt.

Les Arbeids- og inkluderingsdepartementets tildelingsbrev til Arbeidstilsynet for 2025 her.