Statsbudsjettet 2025

Regjeringen styrker tilbudet til volds- og overgrepsutsatte barn: Neste år får Kristiansund og Harstad satellitter av Statens barnehus

For barn som har vært utsatt for vold og overgrep er lang reisevei til barnehuset en stor tilleggsbelastning. Derfor ønsker regjeringen at det etableres enda flere underavdelinger/satellitter av Statens barnehus på steder med store geografiske avstander. I 2025 står Kristiansund og Harstad for tur. For voksne utsatte for vold i nære relasjoner styrker regjeringen politiets arbeid gjennom etablering av RISK-modellen i flere politidistrikt og legger til rette for mer bruk av omvendt voldsalarm som beskyttelsestiltak. Regjeringen foreslår til sammen 86 millioner kroner i neste års budsjett til styrking av tilbudet til volds- og overgrepsutsatte barn og voksne.

– Vold og overgrep mot barn er alvorlig kriminalitet som fremdeles rammer alt for mange. Vi har en klar forpliktelse til å gjøre alt vi kan for hindre at barn utsettes, sier justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp).

Statens barnehus står sentralt i arbeidet med å sørge for at barns rettsikkerhet ivaretas og at hjelpen til barn som utsettes for overgrep, mishandling og vold, eller er vitner til vold, er godt koordinert.

Etableringen av flere barnehus vil bidra til å minske belastningen for barna og sikre at de har trygge og gode tilbud nær seg.

Innsatsen gjennom barnehusene er styrket betraktelig de senere årene, Det er nå til sammen tolv barnehus i Norge samt to underavdelinger i Mosjøen og i Førde. I 2023 ble det gjennomført mer enn 4000 tilrettelagte avhør ved landets barnehus.

– Denne vinteren har vært preget av flere partnerdrap. Dessverre er det slik at de aller fleste partnerdrap, langt på vei er varslede drap hvor politiet ofte har blitt kontaktet på et tidligere tidspunkt. Derfor har vi nylig satt ned en partnerdrapskommisjon som skal undersøke hver sak og se hva som gikk galt. I tillegg foreslår vi nå at politiet skal få 20 millioner kroner mer for å følge opp saker med vold i nære relasjoner på en mer helhetlig måte, sier Mehl.

Regjeringen vil etablere RISK i alle politidistrikt. I budsjettet for 2025 har regjeringen foreslått å avsette 20 millioner kroner til å fortsette utrullingen av RISKs arbeidsform og metodikk i flere politidistrikt. Etableringen av tilbudet etter RISK-modellen vil gi et bedre tilbud til utsatte for vold i nære relasjoner, og bidra til et mer likeverdig tilbud landet over. Implementeringen av RISK skal fortløpende evalueres.

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til politiet med 46 millioner kroner i 2025 for å legge til rette for økt bruk av omvendt voldsalarm. Regjeringen har sørget for nye regler for omvendt voldsalarm som trådte i kraft 8. april 2024. Dette har ført til at langt flere gjerningspersoner har omvendt voldsalarm, fra 15 i mars 2024 til 71 i august 2024. 

– Ingen skal måtte leve i frykt for sitt eget liv, ei heller selv måtte bære byrden for å bli beskyttet. Omvendt voldsalarm redder liv og plasserer ansvaret der det hører hjemme, hos den som truer og utøver vold, sier justis- og beredskapsministeren.

Om RISK-modellen

I RISK jobber politispesialister og sosial- og helsefaglige ansatte sammen i team for å forebygge ny vold i enkeltsaker. Innsatsen retter seg både mot voldutsatte, voldsutøvere og voldsutsattes barn. Modellen inkluderer risikovurdering, beskyttelsestiltak, informasjon og veiledning samt koordinering med andre hjelpeinstanser.

Gjennom RISK-modellen gir politiet et bedre, mer helhetlig og samordnet tilbud til utsatte for vold i nære relasjoner. Metodikken bidrar til å avdekke og stanse pågående vold, og til å hindre nye voldshandlinger og drap.

Om Statens barnehus

Statens barnehus er et tilbud til barn og ungdom som kan ha vært utsatt for, eller vært vitne til vold eller seksuelle overgrep, der det foreligger en politianmeldelse. Tilbudet er også for voksne med en psykisk utviklingshemming. Statens barnehus gir også råd og veiledning til privatpersoner og offentlige instanser i anonyme saker som er uavklarte.

Om omvendt voldsalarm

Med omvendt voldsalarm må gjerningspersonen bære en elektronisk fotlenke i stedet for at offeret må ha voldsalarm. Lovendringene som trådte i kraft 8. april 2024 gjør at omvendt voldsalarm brukes i flere tilfeller og på et tidligere tidspunkt.