Statsbudsjettet 2025:

Regjeringen utvider og forlenger støtten til Ukrainas frihetskamp

Regjeringen foreslår å utvide rammen for Nansen-programmet for Ukraina til minimum 135 milliarder kroner og forlenge programmet med tre år. Beløpet er et gulv og ikke et tak, og regjeringen vil gjøre fortløpende vurderinger av behov for økninger i støtten.

– Norges støtte til Ukraina ligger fast. Ukrainas behov for både militær og sivil støtte i forsvarskampen mot Russland er enorme. Nå øker vi bevilgningen i inneværende år til 27 milliarder kroner til sammen. Samtidig utvider vi Nansen-programmet med 3 år, og fra 75 til 135 milliarder totalt. At Ukraina er i stand til å forsvare seg er viktig for ukrainere, og for sikkerhet og trygghet i Europa, sier statsminister Jonas Gahr Støre. 

– Regjeringen har holdt Stortinget oppdatert om innretningen av støtten, og innspill fra partiene er lagt til grunn for arbeidet med å utvikle Nansen-programmet slik at det fortsetter å tilpasse seg Ukrainas behov, sier Støre. 

Siden Russlands fullskalainvasjon av Ukraina i februar 2022, har Norge forpliktet om lag 52,6 milliarder kroner til Ukraina, herunder om lag 28 milliarder kroner til militær støtte og 24 milliarder kroner til sivil støtte. Regjeringen foreslår nå å utvide rammen for Nansen-programmet fra 75 til minst 135 milliarder kroner, samt forlenge programmet til 2030. 

Forslaget utgjør et gulv og ikke et tak på støtten. Det er Ukrainas behov som står i sentrum for Norges støtte til Ukraina, og den store fleksibiliteten i Nansen-programmet gjør at man kan øke støtten når det trengs. Dette ble gjort både i 2023 og 2024, med henholdsvis 2,5 og 7 milliarder kroner. Disse forseringene kommer ikke til fratrekk av fremtidige års rammer. 

– Ukraina har et omfattende behov for støtte for å fortsette å stå imot den russiske angrepskrigen. Regjeringen økte rammen for militær støtte med 2,5 milliarder kroner allerede første år av Nansen-programmet, og i år har vi økt bidragene betraktelig mer. Det er viktig at tiltakene våre er avstemt med ukrainske behov og henger sammen med den øvrige internasjonale militære støtten til Ukraina, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). 

Allerede i år foreslår regjeringen å øke støtten til Ukraina med ytterligere 5 milliarder kroner. Dermed bidrar Norge med totalt 27 milliarder kroner i 2024. Med det nye forslaget vil den sivile støtten økes til 10 milliarder kroner, og den militære støtten til 17 milliarder kroner. Økt militær støtte vil kunne bidra til bl.a. mer luftvern og annet viktig materiell til Ukraina. Den sivile støtten bidrar til å holde Ukraina i gang mens landet forsvarer seg mot Russlands angrep. Norge bidrar blant annet med viktige reparasjoner og investeringer i energiforsyninger som Russland har bombet. 

– Ukraina går en svært krevende vinter i møte med kun en tredjedel av energiforsyningen som fungerer. Dette er et land hvor kuldegradene kan bli tosifret. Norge bruker også penger på vannforsyninger, skolegang, helsetjenester, samt humanitært arbeid i de hardest rammede områdene. Denne støtten utgjør en konkret forskjell i ukraineres hverdag, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

For 2025 har regjeringen foreslått å sette av 15 milliarder kroner til Ukraina. Dette er det årlige gulvet for støtten. I forslaget til statsbudsjett fordeles beløpet likt mellom sivil og militær støtte. Den militære støtten fordeles foreløpig med 2 milliarder kroner til donasjoner av militært materiell fra forsvarssektoren i 2025, 1,6 milliarder kroner til trening og opplæring av ukrainsk personell, 1,4 milliarder kroner til tiltak for økt produksjonskapasitet i forsvarsindustrien og 2,5 milliarder kroner til andre tiltak for militær støtte ut året.