Regjeringen vil bruke helsestudenter til å sette vaksiner
Nyhet | Dato: 17.12.2021 | Sist oppdatert: 05.01.2022 | Kunnskapsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet
Regjeringen vil mobilisere studenter i vaksinearbeidet i julen og starten av det nye året slik at så mange som mulig kan få den tredje vaksinedosen raskt.
– De neste ukene skal det settes veldig mange vaksiner på kort tid i kommuner over hele landet. Det er et stort behov for at flere kan bidra i denne viktige jobben. Jeg oppfordrer studenter som reiser hjem på juleferie om stille seg til disposisjon for å ta vakter på vaksinekontor i romjulen og i ukene etter nyttår. Om lag 9 000 studenter har kommet så langt i utdanningen sin i sykepleie, medisin, vernepleie, radiograf, paramedics og bioingeniør at de kan få lisens til å sette sprøyter på egenhånd, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.
Regjeringen har som mål at alle voksne over 45 år, som fikk dose to for mer enn 4,5 måned siden, skal få tilbud om en oppfriskningsdose med koronavaksine innen midten av januar. Regjeringen har også bestemt at alle over 18 år skal få tilbud om boosterdose hvis dette anbefales faglig av FHI. Det blir sendt ut over 700 000 vaksinedoser til landets kommuner nå før jul. Dette betyr at kommunene skal vaksinere hurtigere enn noensinne, i romjulen og de to første ukene i januar. Dette er den mest effektive måten å få kontroll på pandemien og redusere behovet for inngripende smitteverntiltak.
– Det aller viktigste tiltaket vi har akkurat nå, i ukene som er igjen av 2021, er at alle over 65 år så raskt som mulig får en oppfriskningsdose. Klarer vi det, vil det redusere behovet for mer inngripende tiltak betraktelig. Vi er helt avhengige av å mobilisere studenter over hele landet for å støtte kommunene i dette viktige arbeidet, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
Aktuelle studenter får SMS
I løpet av helgen får aktuelle studenter SMS om hvordan de får studentlisens. Det er viktig at studentene har lisens, slik at kommunene kan være trygge på at de er kvalifisert til å gjøre jobben.
Tidlig i neste uke får studentene SMS med lenke til en nettportal hvor de kan registrere seg. Deretter formidler et bemanningsbyrå kontakten med aktuelle kommuner. Det er staten som tar regningen. Studentene vil bli tilbudt god lønn og vil få ekstra betalt for arbeid på røde dager i henhold til tariffen.
- Jeg er klar over at mange studenter på helsefag har jobb ved siden av studiene og at dere allerede har gitt uvurderlige bidrag i pandemihåndteringen. Likevel må jeg bare understreke at vi er i en akutt situasjon og at det er behov for forsterket innsats. Vi håper at mange av studentene som får SMS melder sin interesse for å ta vakter. Også håper jeg at de som får tilbud om vaksinen takker ja, sier Borten Moe.
Studenter som allerede har et arbeidsforhold i helse- og omsorgstjenesten og skal jobbe i julen bør ikke melde seg, siden de trengs der de er.
Kunnskapsdepartementet har bedt Unit – direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning om å bistå i denne mobiliseringen av studenter, og det er de som vil sende ut SMSene til studentene.
Disse studentene oppfordres til å bidra som vaksinevikarer:
- Sykepleie (2. år – 3. år)
- Paramedisin (2. år – 3. år)
- Medisin (1. år – 6. år)
- Vernepleie (2. år – 3. år)
- Radiografi (2. år – 3. år)
- Bioingeniør (2. år – 3. år)
Endring lagt til 5.januar:
Grunnet god respons fra studentene i forhold til behovet meldt fra kommunene, vil ikke alle på denne listen bli kontaktet.